Hoppa till huvudinnehållet

Fler unga vill spela nattfotboll på fredagskvällarna

Publicerad:
"För många är det veckans höjdpunkt att få komma hit", säger Andreas Jonasson från Karlstad Fotboll.
"För många är det veckans höjdpunkt att få komma hit", säger Andreas Jonasson från Karlstad Fotboll. Foto: Privat

Varje fredagskväll fylls Våxnäshallen av ett hundratal ungdomar som spelar nattfotboll tillsammans. Syftet är att ge dem något meningsfullt att göra på helgkvällen.

– Det här har verkligen satt mig på rätt spår, säger 19-årige Matin Shiwan.

Genom nattfotbollen har han hittat en ny väg tillbaka till sporten och lärt känna nya människor.

– Tidigare tillbringade jag fredags- och lördagskvällarna med dåligt umgänge. De jag umgicks med tidigare var ute på stan drack och rökte på. Det var bara en tidsfråga innan jag skulle falla för det själv. Så är det inte längre och jag har fått nya vänner med samma intressen, säger han

Det är också det som är själva tanken med fotbollen – att hålla de unga från stan på kvällarna och förebygga utanförskap och kriminalitet.

– Det finns också ett folkhälsoperspektiv att få barn och unga att röra på sig. Många kommer från Våxnäs och Gruvlyckan men även från andra stadsdelar också, säger Andreas Jonasson, ansvarig för sociala projekt på Karlstad Fotboll.

– På Våxnäs är det bara 50 procent av alla unga som är med i en idrottsförening. På Råtorp är det 93 procent. Kan vi med en sådan enkel sak som att hålla hallarna öppna och ha gratisaktiviteter få dem att röra på sig så är det grymt.

Utbildar unga

Från klockan 21 fram till midnatt kan vem som helst mellan 13 och 25 spela fotboll helt gratis. Det är tredje året projektet är i gång och allt fler unga söker sig till Våxnäshallen, från i snitt ett 50-tal första året till ett 100-tal i år.

Sedan förra året samarbetar man med stiftelsen Good Sport, som jobbar med integration och idrott. Genom dem har man fått hjälp med att strukturera upp aktiviteterna, projektansökningar och få in finansiering så att man kan arvodera ledarna.

– Vi försöker även utbilda ungdomarna så gott det går och har ett koncept som heter "No more macho" som handlar om att bryta killnormer, hur man ska och inte ska vara mot tjejer och kompisar. Det är mycket förebyggande.

Matin Shiwan (till höger) tillsammans med sin favoritledare Aldin Rovcanin. För Matin Shiwan har fotbollen blivit något meningsfullt att göra på fredagskvällarna.
Matin Shiwan (till höger) tillsammans med sin favoritledare Aldin Rovcanin. För Matin Shiwan har fotbollen blivit något meningsfullt att göra på fredagskvällarna. Foto: Privat

20 olika nationaliteter

Nattfotboll finns på flera andra platser runt om i landet. I Norrköping och Linköping har man gjort undersökningar som visar på fotbollens positiva effekter.

– På andra platser har man märkt att när man har öppet så har kriminaliteten och förstörelsen minskat med 50 procent. Om det kan appliceras på Karlstad, nja kanske inte riktigt, men någonstans gör det skillnad.

Klart är i alla fall att nattfotbollen har blivit en mötesplats.

– De kommer från olika kulturer och olika områden. Vi har upp emot 20 olika nationaliteter här. Man bygger broar mellan olika kulturer och ungdomar börjar samarbeta, säger Andreas Jonasson.

För Matin Shiwan har nattfotbollen varit väldigt betydelsefull.

– Det har hjälpt mig på flera sätt, både mentalt och fysiskt. Jag var överviktig förut och pratade med några ledare som hjälpt mig med hur jag ska äta och komma i gång igen. Jag hade lagt av med fotbollen men nu har jag fått tillbaka motivationen igen.

Artikeltaggar

Andreas JonassonFotbollIF Karlstad FotbollNyheterVåxnäs

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.