Stadshusaffären blir fall för fullmäktige

Publicerad:
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Socialdemokraterna att det tas beslut om en ny oberoende granskning av Stadshusaffären. Foto: Viktor Sunnemark

Socialdemokraterna har varit kritiska till hur de blågröna partierna hanterade försäljningen av Stadshuset. Nu föreslår partiet i en motion att kommunfullmäktige beslutar om en ny oberoende granskning.

Socialdemokraterna vill bland annat veta av vem och på vilka grunder beslutet att avbryta den påbörjade affären med budgivning togs, ett arbete som påbörjats av teknik- och fastighetsförvaltningen, för att i stället inriktas mot en specifik köpare.

Vidare vill partiet ha svar på frågan om det var rätt att sälja fastigheten till ett lägre pris, trotsa att det fanns ett konkurrerande bud och om beslutet uppfyllde kommunens undantagsklausul gällande försäljningen av tomten.

Juridiska frågor

Socialdemokraterna vill även ha den juridiska frågeställningen ytterligare belyst, även om partiet är medvetet om att laglighetsprövning formellt sker i förvaltningsrätten efter överklagan. "Hur kan revisorerna och professorn i förvaltningsrätt komma till så vitt skilda slutsatser", skriver Socialdemokraterna.

– Vi var kritiska redan hösten 2015 då ärendet först var uppe i teknik- och fastighetsnämnden, sedan i kommunstyrelsen och som sedan skickade det tillbaka till nämnden, säger oppositionsrådet Anders Tallgren (S). Vi har ställt kritiska frågor och reserverat oss längs vägen.

Socialdemokraterna reagerade vid konkursen och direkt efter Uppdrag granskning lämnade de in ett politiskt initiativ om en oberoende granskning av försäljningen till kommunstyrelsen.

– Det behandlades som ett extra ärende och röstades ned av det blågröna styret. Per-Samuel Nisser har sagt att kommunfullmäktige inte är någon juridisk instans, och det vet vi också. Men motionen handlar om att ta beslut om att tillsätta en oberoende granskning med juridisk kompetens, säger Anders Tallgren.

Förutom motionen kommer en interpellation att lämnas in vid kvällens kommunfullmäktige. Det är Anders Tallgren som vill ha svar från teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C), om vem som bär ansvaret för att avbryta den påbörjade planeringen kring budgivningsprocessen avseende försäljningen av Stadshuset.

Artikeltaggar

Anders TallgrenKarlstads kommunKommunfullmäktigeNyheterSocialdemokraternaStadshuset

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare