Bajspåsar – en riktig skitfråga

Ledare
PUBLICERAD:
I somras plockade Hammarö kommun bort flera hundlatriner på ön. Nu ska resterande tas bort liksom servicen att erbjuda gratis bajspåsar.
Foto: Håkan Strandman
Det är ingen hemlighet att Hammarö kommun kämpar med ekonomin. Trots det har en liten skitsak till besparing väckt oproportionerlig irritation – inga fler gratis hundbajspåsar.

Besparingstider är alltid tuffa, både mot de kommunala verksamheterna och medborgarna. Man skulle kunna tro att det är de stora strukturella besparingarna som upprörde mest, men så är det inte alltid.

Idag finns det i Sverige cirka 950 000 registrerade hundar – ute på "Öa" cirka 1 200. Den svenska djurskyddslagen säger tydligt att du som hundägare ska ha strikt uppsyn över din egen hund. Det innebär allt från att ha den kopplad i koppel till att ansvara för att den sköter sig. Man skulle också kunna säga, att det som går in i hunden och ut ur andra änden, också är ägarens ansvar.

Men så har vi Hammarö, en kommun i ekonomisk kris, där besparingar rör upp känslor. En kommun där du som hundägare fått stöttning i ditt personliga ansvar, ända nere på hundbajspåsenivå. Att kommunen nu tar bort denna service har skapat en upprördhet utan dess like, för något de flesta nog inte kände till. Personligen blev jag snarare upprörd över att de delade ut hundbajspåsar i överhuvudtaget och undra vem som kom på idén att kommunen skulle sponsra med påsar? En kommunalsatsning som tillvisso var rätt så billig men som har ett symboliskt värde.

Ekonomen Milton Freedmans idé om ”There are no free lunches” går tydligt att sätta i paritet med denna service. Han menade att man aldrig kan få någonting för ingenting och att man som människa därför alltid skulle vara skeptisk till termen ”free”/”fri”. I detta fall döljer sig en kollektiv kommunalskatt bakom begreppet ”free”, och att alla skattebetalande Hammaröbor egentligen var med och betalade för denna service.

Jag hörde en gång en Hammaröbo som sa att många där ute brukar säga att de är bland Sveriges mest bortskämda invånare. Jag tror förvisso inte att det stämmer, men jag kan sympatisera med idén när jag läser de många bortskämda hundägare som gnäller över att sina ”gratis” hundbajspåsar är borta. Man kan tycka att dessa individer faktiskt bör kunna gå till ICA och köpa sina egna påsar och acceptera att kommunen (som har alla medborgares intresse i sitt ansvarsområde), att de prioritera den gemensam kommunal välfärd främst. Skola, vård och omsorg måste i besparingstider prioriteras högre än sådant gemene man själv ska betala.

Att hundbajspåsar blivit en het potatis tycker jag avspeglar dagens många diskussioner. Medborgare och politiker som inte lyckas dra eller förstå gränsen mellan vad som ska betalas av det offentliga och vad som ska betalas av det privata. Hundbajspåsar är bara ett av många frågor där underliga debatter kommit fram och jag tycker helt ärligt att ”hundbajspåsar är en riktig skitfråga” som aldrig borde ha existerat från första början.