Hoppa till huvudinnehållet

Nino väljer låtarna i stunden

Publicerad:
Nino Ramsby vill alltid vara i stunden, så även på scenen. Att inte vara förberedd innebär samtidigt en utsatthet och han erkänner att han visst kan vara rätt på scenen.
Nino Ramsby vill alltid vara i stunden, så även på scenen. Att inte vara förberedd innebär samtidigt en utsatthet och han erkänner att han visst kan vara rätt på scenen. Foto: Frida Jansson Högberg

Inga förutbestämda låtlistor eller inövat mellansnack. När han ställer sig på scenen är det 100 procent Nino Ramsby, där och då. Inget annat. I kväll gör han en sällsynt spelning på Värmlands Museum.

– Det är inte så mycket mer än att jag kommer dit, jag har en gitarr och jag har en röst. Jag har åkt omkring och spelat någon minimalistisk visa i 15 år nu, svarar Nino Ramsby på frågan om vad han kommer bjuda på under konserten.

Svaret blir svävande, för vad han ska spela vet han inte under intervjun. Det vet han knappt strax innan spelningen heller. Han har en lista med några låtar från sin senaste skiva och sina tidigare samarbeten med musiker som Martin Hederos och Ludwig Berghe Trio. Det finns en hel del att välja mellan och låtvalet sker i stunden.

– Det är alltid i stunden. Det finns ingen anledning att forcera något åt något håll när man inte vet hur man känner sig. Jag är i stunden jämt, så även på scenen.

Nino Ramsby betraktar fortfarande Värmland som hemma, även om han inte är här lika ofta som han skulle vilja.
Nino Ramsby betraktar fortfarande Värmland som hemma, även om han inte är här lika ofta som han skulle vilja. Foto: Frida Jansson Högberg

Kräver mod

För honom handlar det om att inte vilja ha någon mellanhand i kommunikationen, den ska vara direkt. Från honom till publiken. Och med detaljerade planeringar finns det en risk att man strävar efter något som ska vara perfekt, menar han.

– Det är som att man inte har en tillit till att det man har att erbjuda duger. Det viktigaste i livet, utöver mat och sömn och det andra, är kontakt. Det är lätt att vi tror att kontakt är samma sak som prestation, att perfektionistisk prestation och att göra något på ett korrekt sätt är det viktiga.

Det krävs mycket mod att göra så, att bara vara där i stunden med alla sina styrkor och svagheter. Det är han snabb med att erkänna.

– Det blir mer mänskligt men det betyder inte att jag är inte är rädd, att jag är en skön lirare. Jag kämpar med låg självkänsla och självförakt. Man är utsatt och sårbar men jag tänker att det är just då det finns en chans att möta ifall man dör eller inte av att spela fel eller vara rädd. Går det fel pratar jag om det och då känner man sig mindre ensam.

Gör få konserter

Senaste soloskivan, Du kan och sov nu, har nu fem år på nacken. När nästa kommer vet inte Nino Ramsby än. I stället har det varit bildkonsten som stått i fokus de senaste åren, åtminstone utåt sett. Spelningen på museet i kväll är därför sällsynt.

– Jag har varit jätterestriktiv med spelningar för jag behöver väldigt mycket vila. Jag har jobbat jättejättejättemycket de senaste 35 åren. Men jag blev extremt glad när jag fick frågan från museet. Jag älskar att vara där och det känns som en perfekt plats och timing i vad jag känner för.

Artikeltaggar

KarlstadNino RamsbyNöje/KulturTeaterVärmlands museum

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.