Hoppa till huvudinnehållet

Låna fröer och byt växter på fröbytardag

Publicerad:
Många samlar fröer i trädgården på sommaren och dessa kan lämnas in för nästa odlingssäsong.
Många samlar fröer i trädgården på sommaren och dessa kan lämnas in för nästa odlingssäsong. Foto: Jessica Gow/TT

Är du sugen på att så några nya fröer inför sommaren? Passa då på att besöka stadsbiblioteket på lördag förmiddag. Där kan man låna fröer helt gratis. Det går också att byta växter av olika slag.

Bakom arrangemanget står Karlstads Trädgårdssällskap, projektet Karlstad delar, stadsbiblioteket och Studiefrämjandet.

Sex olika lådor

– Vi har haft det här i flera år nu, säger Ingrid Larsson, som titulerar sig frönörd.

Fröbytet går till så att man plockar fröer ur de sex lådor som kommer att finnas uppställda på biblioteket.

Att låna frön är ett bra sätt att testa odling om man är osäker.
Att låna frön är ett bra sätt att testa odling om man är osäker. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

– Det finns fröer för grönsaker, kryddor, ett- och tvååriga blommor, perenner, giftiga växter och ovanliga, okända och spännande växter. Man får plocka max två påsar ur varje låda så att inte de första som kommer länsar allt.

Till hösten kan man lämna tillbaka fröerna när växterna fått nya. Skulle man misslyckas med sin odling går det bra att lämna något annat.

– Karlstads Trädgårdssällskap kommer att ha en grön kasse på biblioteket där man kan lämna fröer till och med oktober. I november när allt är insamlat vittjar vi kassen och rensar fröerna som sedan kan användas utlåning nästa år.

Ingrid Larsson menar att fröbytardagen är en bra hjälp för den som vill starta en odling men är osäker på hur man gör och vad man ska så, och man hoppas locka unga att testa.

Vackra bönor

– En tjej kom och sa "vad roligt det var att odla bönor. Det hade jag aldrig trott". Både blomsterbönor och matbönor är kul att odla.

– Vi kommer att ha liknande fröbytardagar på ytterligare tre ställen. I Vålbergs bibliotek den 17 februari, Grums den 20 februari och Hammarö den 17 mars.

Karlstad delar håller i växtbytet. Ta med fem plantor och byt till dig fem nya.
Karlstad delar håller i växtbytet. Ta med fem plantor och byt till dig fem nya. Foto: Jessica Gow/TT

Karlstad delar står bakom arrangemanget med byte av växter. Man kan ta med sig max fem sticklingar, plantor eller krukväxter som man vill bli av med, och byta till sig lika många nya.

Dessa växter behöver inte lämnas in i förväg, byten sker på platsen under öppettiden. Den som vill byta växter ska sätta en lapp på sticklingen, plantan eller krukväxten där man skriver ned namnet på växten så att den nya ägaren kan söka på skötselråd. Det är också viktigt att kolla noga att den inte har ohyra.

Artikeltaggar

BlommorHammarö kommunKarlstads kommunNyheterOdlingVålbergväxter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.