Hoppa till huvudinnehållet

Extra miljoner ger mildare besparingar och räddar verksamheter

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Sommarjobben efter årskurs två blir kvar.
Sommarjobben efter årskurs två blir kvar. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Arbetsmarknads- och socialnämnden aviserade för en tid sedan hårda besparingar inom en rad verksamheter. Men nu har det blågröna styret och Socialdemokraterna beslutat gemensamt yrka tio miljoner kronor extra vilket räddar flera verksamheter.

Mötesplats Tingvalla kommer att drivas vidare till en kostnad av 1,5 miljoner kronor. 0,6 miljoner kronor ska användas för att behålla ytterligare en tjänst inom familjerådgivningen och lika mycket läggs på att behålla ytterligare en fältassistent som jobbar med unga.

3,2 miljoner ska användas för att undvika sparåtgärder som ännu inte beslutats. Feriejobben efter årskurs två i gymnasiet blir kvar vilket kostar kommunen 3,4 miljoner kronor. Vidare återställs föreningsbidragen med 0,6 miljoner kronor.

Däremot finns inga medel avsatta för att rädda Ullebergsgården som därmed kommer att avvecklas.

De extra pengarna ska stärka budgetramen för nämnden som haft stora underskott under flera år. Anledningen till de stora underskotten är dyra externa placeringar, ett ökat antal barn som far illa och att allt fler använder narkotika.

Tidigare har kommunfullmäktige kunnat avskriva underskottet i sitt bokslut men detta är inte längre möjligt. Därför tog arbetsmarknads- och socialnämnden i december beslut om ett stort sparpaket som sträcker sig över tre år.

Men nu har alltså majoritetspartierna tillsammans med Socialdemokraterna gemensamt yrkat om tio miljoner kronor extra. Kommunstyrelsen beslutade vid tisdagens möte att besluta om extrapengarna. Och under onsdagen beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden om att mildra sparåtgärderna enligt ovanstående.

Artikeltaggar

Arbetsmarknads- och socialnämndenBudgetarKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.