Uppvärdera vardagen - den är bättre än vi tror

Krönikor
PUBLICERAD:
Matlådan är en av de vardagliga saker som ger trygghet i vardagen, anser Erika Bergkvist.
Foto: Jessica Gow/TT

För någon vecka sedan slängde jag ut en fråga om vardagen till mina följare. Frågan löd; vad gillar du med vardagen? Anledningen till att jag ställde frågan är att jag själv funderat mycket på vad jag tycker om med vardagen och varför. Vardagarna få ofta ganska mycket skit, och vi längtar hela tiden till fredag och helg. Precis som att vi alltid längtar efter nästa semester eftersom vi uppenbarligen inte står ut med “bara” vardag.

Nu ställde jag frågan på det sättet att jag förväntade mig positiva svar, och min tanke var just den, att vi skulle plocka fram det vi faktiskt gillar med måndagar eller torsdagar. En hel del valde att svara och jag upptäckte ganska snart att man tycker om tryggheten. Väldigt många svarade att det bästa med vardagen är alla rutiner. Man upplever att man äter och dricker bättre, motionerar mer, får mer gjort och känner sig nöjd när man sjunker ner i soffan vid åttatiden på kvällen.

Rutiner alltså. Det är det bästa med vardagen. Jag kan inte annat än att hålla med. Jag älskar mina rutiner. Älskar dagar när jag får in allt det som är viktigt för att jag ska må bra. Det börjar med havregrynsgröten på morgonen, bilresan till jobbet, förmiddagsfikat, matlådan, träning och sedan hem till soffan och kvällsmaten. Däremellan jobbar jag, och får jag bara till alla de där rutinerna så fungerar jag och mår oftast bra. Jag blir trygg och mer benägen att klara jobbets utmaningar. Så verkar det vara för många andra också.

Att vi behöver rutiner kan ses som tråkigt och enformigt, men om mina rutiner bryts allt för många gånger under en månad, ja då börjar jag må lite sämre. I många år har vi också pratat om ekorrhjulet som vi till varje pris måste ta oss ur. Bli fria, mindre stressade och mindre beroende. För mig är det inte något att rymma från, för mig handlar det om att göra sådant jag mår bra av. Nu råkar det vara att gå till samma jobb varje dag och äta min matlåda. Det går att hitta balans där också, även om det är svårt.

Fler saker mina följare gillar med vardagen är det där spontana besöket av en vän, någon annan hyllade att vakna tidigt och hinna med en långfrukost innan jobbet och en tredje tyckte att kollegorna och kunderna var det bästa med vardagen, samt att spela Angry Birds 2.

Slutligen fick jag med mig ett uttryck som är otroligt fint och fyndigt. Jag tyckte att det var så bra att jag ville kalla månadens krönika för det. Nu ska vi “uppvärdera vardagen”.