Kriget om Sverigebilden

Ledare
PUBLICERAD:
Bilden av Sverige som ett helylleland har förändrats utomlands – Pippi har fått konkurrens av bilbränder.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
"Välkommen tillbaka, Johan. Men hur är det i Sverige, är du inte rädd? Jag läste ju på nätet att…”.

Ungefär så började en konversation med en internationell kollega när jag efter ett par veckors ledighet hemma i Sverige ramlade in på fältkontoret. Det var inte första gången ämnet kom upp. En del kollegor tycks förvånade över att man kan besöka hemlandet och återvända utan några blessyrer.

Förvåningen tilltar när jag berättar att jag promenerat i Stockholm utan att se några sprängda hus eller bilar i brand. Ja, att jag faktiskt aldrig upplevt en sprängning, bevittnat ett personrån eller sett en brinnande bil i hela mitt liv i Sverige.

Det betyder förstås inte att sådant aldrig sker – det gör det och händelserna är givetvis allvarliga. Men kriminalitet och våld är inget som dominerar vare sig stadsbilden eller de flestas vardagsliv. Tvärtom, enligt en rankning av Berkshire Hathaway Travel Protection är Sverige det näst tryggaste landet i hela världen att besöka.

Men varför krockar min bild av hemlandet så ofta med hur kollegor i utlandet tror sig veta hur det egentligen ligger till? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, analyserar regelbundet desinformation om Sverige.

– I omvärlden finns det faktiskt flera aktörer som använder Sverige som ett dåligt exempel i flera fall av inrikespolitiska skäl. Och det i sin tur har gjort att man har förstärkt en negativ bild rörande Sverige utomlands så att om du sitter utomlands och googlar på Sverige så poppar det upp brinnande bilar och inte Pippi Långstrump istället, berättade Mikael Tofvesson, enhetschef och ansvarig för arbetet mot påverkanskampanjer vid MSB i en intervju med Sveriges Radio.

En bilbrand blir bilbränder. En explosion blir flera. Ett slagsmål blir mangrant upplopp. En tillfällig ökning av asylsökande flyktingar 2015 beskrivs felaktigt som den fortgår okontrollerat och är i magnitud med den egyptiska gräshoppsinvasionen i Gamla Testamentet.

[...] vår samhällsmodell går samtidigt emot normer och värderingar som andra regeringar upprätthåller.

Vilka är dessa aktörer som sprider överdrivna eller rent av fabricerade nyheter om Sverige? De är flera och agerar ganska utstuderat. Vi bör ha klart för oss är att vårt sätt att leva ofta hyllas runt om i världen men – och detta är viktigt – vår samhällsmodell går samtidigt emot normer och värderingar som andra regeringar upprätthåller. Inte sällan med förtryck. Just därför måste Sverige svartmålas.

Det finns förstås mycket att irritera sig på i ABBA-land. Som arbetet för en global, militär nedrustning. Vår kritik mot regeringar som begår övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Yttrandefriheten som även ger nysvenskar grundlagsskydd att fritt kritisera sina forna hemländers förtryck. Att invandringen faktiskt varit en viktig del för att bygga välstånd i folkhemmet. Vårt engagemang för ett starkare EU i en allt oroligare omvärld. Att man får älska vem man vill.

Dessa liberala värderingar om demokrati och öppenhet har många fiender. Andra aktörers desinformation som syftar till att underminera Sveriges röst i världen måste därför bemötas. Med fakta och fler Pippi Långstrump-bilder.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.