Hoppa till huvudinnehållet

Dottern förbjöd Lars att måla i rött

Publicerad:
Maria Rosén använder mycket vatten i sina målningar. Foto: Maria Rosén

– Havet är bäst som det är, utan att jag målar av det, säger konstnären Lars Rylander.

Maria Rosén, däremot, inspireras av landskapet.

Båda har vernissage i Karlstad i dag, Lars Rylander ställer ut på Galleri Bergman medan Maria Rosén visar sin konst på Galleri Ekdahl.

– Landskapet blir en sorts utgångspunkt när jag målar för det ger en bra energi att bara vilja slå sönder det, älska det, bryta loss det för att se vad som uppstår, säger Maria Rosén.

Hon har målat i många år och har givetvis utvecklats genom åren.

– Jag testar nya saker och får inspiration av resor, andras konst, upplevelser och naturen.

Gissningslek

Maria Rosén beskriver sitt måleri som ett forskningsarbete där hon bara samtalar med sig själv, som en "gissningslek utan medspelare".

Hon jobbar nästan uteslutande med akrylfärger och krita. Men det har inte alltid varit så.

– När jag började måla använde jag olja. Oljan har sina kvaliteter men jag var småbarnsmamma då och hade inte tid att vänta tills färgen hunnit torka. Så jag gick över till akryl. Den torkar snabbt och man kan ändra och måla över. Och eftersom målningarna torkat var de lättare att ta med på bussen.

Skulpturalt

Hon använder mycket vatten i sina målningar och säger att ljuset är viktigt.

– Jag kan känna att jag jobbar fysiskt när jag målar. Jag torkar, lägger till, tar bort, det blir nästan lite skulpturalt.

Under en period målade Lars Rylander bara rött. Men nu är det mer variation.
Under en period målade Lars Rylander bara rött. Men nu är det mer variation. Foto: Lars Rylander

Maria Rosén bör i Saltsjö-Duvnäs och tillhör Galleri Helle Knutsen. Utställningen på Galleri Ekdahl är hennes första i Karlstad, och första gången hon är här över huvud taget.

– Men jag har hört från andra att Karlstad är en trevlig stad att ställa ut i.

Lars Rylander, som ställer ut på Galleri Mats Bergman, har däremot varit i Karlstad många gånger.

– Jag och Mats Bergman har samarbetet i över 30 år och ställt ut hos honom i Stockholm, Göteborg och Karlstad.

Trots närheten till havet, Lars Rylander bor i Ljungskile, är det inga sådana motiv som växer fram på duken.

– Jag målar inte sådant som föreställer något. Men ibland halkar det in en citron eller en fåtölj. Citroner är vackra, snygga, fräcka och har fin form. Det är roligt att hitta på, jag vet aldrig hur det ska sluta, det ändrar sig alltid under tiden jag målar.

Men Lars Rylander berättar att han under 1970-1980-talen målade små söta fåglar i akvarell.

– Jag gjorde även barnböcker med fåglar. Men några fåglar kommer jag inte att ha med vid utställningen i Karlstad.

Under en period målade han bara rött. Stora målningar på en gånger en meter.

– Min dotter, som är fotograf, sa till mig att jag inte fick måla rött på en månad. Jag fick börja träna på mindre målningar. Men jag gjorde min signatur i orange. Då sa min dotter att orange var "fuskrött" och att jag inte fick använda den färgen heller, skrattar Lars Rylander.

Lars Rylander lever på sin konst men är numera pensionär.

– Jag målar när jag har lust och tycker att det är jätteroligt. Men numera säger jag att det är min hobby.

Artikeltaggar

KarlstadNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.