Countryfest på Gustaf Fröding

Publicerad:
Top Cats är huvudakten på lördagen under Indoor Country Festival. Foto: Lena Richardson

Hotell Gustaf Fröding fylls av toner med amerikansk touch på fredag och lördag. Det är dags för årets upplaga av Indoor Country Festival.

– Vi använder country som samlingsord för amerikansk musik, precis som på 1950-talet. Det är både rock 'n roll, rockabilly, country och närliggande musik, säger Daniel Höglund, en av arrangörerna från föreningen Lonesome Pine.

Det stora dragplåstret för helgen är Top Cats, som även var med under festivalens första år. En annan stor akt är country-/americana-trion Halm från Umeå.

– Det är akustiskt blandat med elektriska instrument, det går att dra paralleller till Dixie Chicks, säger Daniel Höglund och lyfter även fram Rob Coffinshaker som en favorit bland Karlstadspubliken.

Uppsving för countryn

Arrangörsföreningen Lonesome Pine från norra Värmland har fokus på amerikansk folkmusik och vill att fler ska få upp öronen för countryn.

– Vi har bland annat spelat lokalradio här i Torsby och har arrangerat ett antal mindre tillställningar genom åren. Vi hade en sommarfestival länge i Lysvik och tänkte att det är tråkigt med bara en festival om året så vi startade en på vintern också.

Sedan 2015 har festivalen huserat i Karlstad efter att de första åren ha arrangerats på Hotell Selma i Sunne. Daniel Höglund uppskattar till besöksantalet till runt 500-700 varje år.

– Det är väldigt passionerade besökare som kommer varje år. Det har blivit ett visst uppsving för countrymusiken med åren i och med tv-program som Jills Veranda och dokumentärserien Countrymusikens historia på SVT. Det är väldigt roligt.

Artikeltaggar

CountrymusikKarlstadMusik

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare