Hoppa till huvudinnehållet

Färre utryckningar än 2018

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Räddningstjänsten Karlstadregionen hade det lugnare 2019 än året innan. 2019 betecknas som ett normalår gällande insatser till skillnad mot det händelserika 2018.
Räddningstjänsten Karlstadregionen hade det lugnare 2019 än året innan. 2019 betecknas som ett normalår gällande insatser till skillnad mot det händelserika 2018. Foto: Fredrik Karlsson

Under förra året gjorde Räddningstjänster Karlstadsregionen 75 räddningsinsatser på grund av brand i skog och mark. Det kan jämföras med 2018 då motsvarande antal var 144.

Det framgår av den årssummering som räddningstjänsten nu redovisat. Totalt gjorde räddningstjänstförbundet 1 655 utryckningar under förra året. 2018 gjordes 1 839 utryckningar. Minskningen beror främst på att antalet onödiga utryckningar till automatlarm och bränder i skog och mark var färre.

Men skogsbränderna under 2018 har kommit att prägla arbetssätt och förmåga vilket räddningstjänsten fick erfara vid sommarens skogsbrand i Grums. Man fick bland annat möjlighet att testa MSB:s nationella helikopterresurs vilken ställdes till förfogande med kort varsel och bekostades med statliga medel.

Bränder i byggnad och trafikolyckor ökade marginellt. När det gäller IVPA/hjärtstoppslarm och, i ännu högre grad, larm om självmord ökade dessa i antal jämfört med 2018 men anledningen till ökningen är inte känd. Under 2019 kom 53 larm om självmord vilket kan jämföras med 33 året innan.

Särskilda insatser

Bland de så kallade "särskilda insatserna" under året nämner förbundet en brand i parhus i Munkfors, en övertänd villa i Högboda, skogsbranden i Grums, brand i en större ladugård utanför Kil och urspårningen av tre järnvägsvagnar på industrispåret mitt på Hammaröleden vilket ledde till en komplicerad bärgning och långa bilköer.

Artikeltaggar

BränderKarlstads kommunNyheterRäddningstjänstenSjälvmord

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.