Hoppa till huvudinnehållet

Uppdrag granskning: Korruption vid Stadshusförsäljning

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Uppdrag granskning hittade graverande uppgifter vid granskningen av Stadshusförsäljningen.
Uppdrag granskning hittade graverande uppgifter vid granskningen av Stadshusförsäljningen. Foto: Viktor Sunnemark

Det handlade om korruption när Karlstads kommun sålde Stadshuset till Mikael Solbergs bolag.

Det hävdar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, i gårdagens avsnitt av Uppdrag granskning, som tittat närmare på vad som hände.

– Jag skulle nog kalla det här för korruption, att man utnyttjar sin ställning för att tillskansa sig fördelar eller ge andra fördelar, säger han i tv-programmet.

Nära vänner

Avsnittet handlar mycket om vänskapen mellan Mikael Solberg, grundare av IT-bolaget Zynapp, dåvarande My Life Diary, och Business Värmlands vd Göran Österman. Det var den senare som rekommenderade Karlstads kommun att sälja Stadshuset till Mikael Solberg, vilket också skedde utan att fastigheten först bjöds ut till försäljning på den öppna marknaden.

Bolaget fick köpa Stadshuset för omkring 50-60 miljoner kronor, trots att Gert Carlsson, vd för Profil Invest AB, lagt ett bud på 100-105 miljoner kronor. Olle Lundin menar att det faktum att det fanns ett betydligt högre bud innebär att det fanns ett marknadsvärde utan förbehåll.

Uppdrag granskning lägger stor vikt vid att Mikael Solberg och Göran Österman varit vänner sedan mitten av 1990-talet. De har umgåtts privat och gjort resor tillsammans. Men de båda menar att det inte handlar om vänskapskorruption. Österman påtalar att det är hans arbete att få företag att etablera sig i regionen medan det var kommunen som tog beslut om försäljning.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) uttalar sig om vänskapen.

Försiktigt med vänskap

– Vänskap får man väl vara extra noga med så det inte finns några kopplingar som kan bli ifrågasatta. Men hur det är mellan dom, vet ej. Vänskap kan ju vara att man är väldigt nära varandra. Det är väl bra om man är vänner i stället för motsatsen, bara det inte blir fel.

Peter Kullgren (KD), tidigare kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden vid försäljningen är i dag partisekreterare för KD. Han hade valt att inte vara med i programmet. I en skriftlig kommentar angående Gert Carlssons bud säger han att han ansåg att det var en felräkning.

Artikeltaggar

Göran ÖstermanKarlstads kommunMikael SolbergNyheterPer-Samuel Nisser

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.