• idag
  3 juni
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lär er att uppskatta den vackra vardagen

Krönikor
PUBLICERAD:
Det är under vardagarna vi får skrattanfall med kollegorna, skriver Erika Bergkvist.
Foto: Fredrik Persson

Nytt år. Nya möjligheter. Eller så kommer det bara fortsätta som vanligt. Vardag igen liksom. När nyåret kommer försöker vi lova oss själva och andra saker för att få ordning på ekonomin, vikten, förhållandet eller jobbet. Enda löftet vi borde försöka hålla är att vara snälla mot andra och vara lite mer nöjda med oss själva. Då kanske vi slipper en del konflikter, rädslor och onödigt tvivel i allmänhet. Vardagen är ju livet, så varför inte göra den till något vi njuter av och tycker om. Den där vardagen var det enda jag längtade till när jag var som mest utmattad. Att bara fungera igen. Det fanns inget som gjorde mig så frustrerad eller avundsjuk som att se andra människor gå till jobbet eller läsa en bok. Vanliga saker som jag inte kunde göra.

Varje gång jag sätter mig för att skriva en krönika försöker jag alltid ha något spännande och givande att skriva om. Jag vill att ni ska lära er något, röra upp känslor, göra er förvånade, skratta eller bli irriterade. Ibland är bara det utmattande, att allting måste vara så speciellt och knivskarpt hela tiden. Därför tänker jag ägna mina krönikor under året till att skriva om vardagen. De där små händelserna som tillvaron består av. Det kanske låter tråkigt men jag hoppas kunna visa att vardagen är the shit, att det är den som är speciell.

Det händer trots allt en hel del under de där vardagarna vi svenskar gillar att förakta och se ner på. Vill en person ha vardag och inte kräver så mycket mer är man tråkig och ointressant. Men våra vardagar innehåller så mycket, ni ska få se. Det är dagarna då vi bara går till jobbet, tränar, lagar mat, ser på Aktuellt och om vi har tur inte sitter ensamma hemma i soffan utan faktiskt fikar med en vän eller går på dejt.

De där vardagarna är ju så vackra. Jag vill inte bara längta till fredag hela veckan, längta till nästa resa, nästa semester och nästa fest. Jag vill längta till imorgon och vara i nuet, och det är jag så dålig på. Det är under vardagarna vi får glada och sorgliga besked. Det är då vi byter jobb, bråkar med familjen, äter filmjölk för tredje gången på en dag och ser Leif GW Persson mumla självklarheter ner i skägget på bästa sändningstid. Det är under vardagarna vi blir kära, spiller ut kaffet över skrivbordet, springer på en gammal vän på Coop, får skrattanfall tillsammans med kollegorna och gnäller orimligt mycket på vädret. Och säg, är inte det, vad vi borde uppskatta mest av allt?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.