Hoppa till huvudinnehållet

Karolina Nolin fotograferar Karlstad genom årstiderna

Publicerad:
Varje morgon går Karolina Nolin sin morgonpromenad, oftast längs älven vid Sundsta och längs Pråmkanalen.
Varje morgon går Karolina Nolin sin morgonpromenad, oftast längs älven vid Sundsta och längs Pråmkanalen. Foto: Frida Jansson Högberg

Man behöver inte åka långt för att hitta vackra stadsmiljöer – fråga bara konstnären Karolina Nolin. Under sina morgonpromenader fångar hon stan från dess bästa sida genom kameralinsen. På köpet har hon fått inspiration till sin konst.

– När jag såg de här miljöerna, himlarna och ljuset och allt som erbjöds 05.10 på morgonen såg jag också naturen och min egen stad med nya ögon, säger hon.

Det är alltså 05.10 på morgonen som klockan ringer för Hagakonstnären och hon går ut på sin promenad. Det är nästan samma runda varje dag. Stan ligger lugn och stilla, hon möter bara några få personer. Det är en nästintill helig stund för henne.

– Jag är helt i fred och brukar göra en lista för min dag. Det är mycket som sker på den här timmen när jag går, som egentligen handlade om att lösa träningen i vardagen. Nu har jag gjort det så länge att det nästan är som ett gift, jag kan inte sluta.

Karlstad CCC är återkommande motiv för Karolina Nolin, men gärna ur olika vinklar.
Karlstad CCC är återkommande motiv för Karolina Nolin, men gärna ur olika vinklar. Foto: Karolina Nolin

Behöver inspiration nära

När andan faller på plockar hon fram sin telefon och fotar av någon miljö, byggnad, detalj eller vy som hon fastnar för och delar med sig av bilderna via Instagram. Resultaten är vackra foton av miljöer som många av oss passerar förbi dagligen. Promenaderna och fotograferandet har även gett Karolina Nolin nya insikter kring inspiration.

– Jag tror att jag hade tidigare en bild av att inspiration hämtar man utifrån och det var lika med att resa. Men jag måste kunna hitta inspiration på närmre håll och började fota där jag befann mig. Det var väldigt roligt – det var inga människor, inget stoj, jag kunde se platsen och det är enkelt med mobilen.

  • Foto: Karolina Nolin
  • Foto: Karolina Nolin
  • Foto: Karolina Nolin
  • Foto: Karolina Nolin
  • Foto: Karolina Nolin

Återkommande motiv

Trots att rundan oftast är densamma så ser hon nya saker att avbilda nästan varje gång.

– I och med att jag har gjort det här så länge så kan jag se förändringar att "jaha, nu blommar det här" eller "nu kommer snön, då blir det ett annat ljus här". Ibland hjälper det att jag går åt andra hållet, då får jag andra perspektiv, säger hon och fortsätter:

– Bron vid Sandgrund och Karlstad CCC brukar bli med, även stenbron och stadshotellet är återkommande motiv, som kan vara med i alla årstider. Jag vet inte om det är favoriter, men det kanske är där staden möter himlen, där allt går ihop på något sätt.

"I bland är det bara serverat, det bara är så fint med himlen och det gröna ljuset under bron" säger hon om vyn vid stadshotellet.
"I bland är det bara serverat, det bara är så fint med himlen och det gröna ljuset under bron" säger hon om vyn vid stadshotellet. Foto: Karolina Nolin

Naturliga foton

Karolina Nolin vill inte kalla sig för fotograf, men övning ger givetvis färdighet. Och att fotografierna är vackra kan hon tacka sin konstnärliga blick för.

– Jag gillar ju färg och form, inredning och att göra bilder. Jag ser kompositioner och drar mig aldrig för att beskära något. Men jag använder helst inte filter till bilderna. Jag drar i skuggor, kontraster, skärpan och även ljuset i bland. Jag vill att det ska vara så naturligt som möjligt.

Kan man se något av dina foton i din konst?

– Man kan säkert känna igen det i konsten. Det har alltid varit mycket himlar i mina bilder, speciellt i monotypierna men även i det abstrakta jag gör. Jag tror att det sker rent omedvetet och jag är ganska orädd för att ta in färg i mina bilder.

Artikeltaggar

Då & NuFotograferingInstagramKarlstadKarolina NolinNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.