Hoppa till huvudinnehållet

Annas armlås ska ge OS-guld

Publicerad:
Anna Bernholm tog EM-brons i Minsk, hennes första mästerskapsmedalj i karriären. Nu är siktet inställt på en medalj i OS.
Anna Bernholm tog EM-brons i Minsk, hennes första mästerskapsmedalj i karriären. Nu är siktet inställt på en medalj i OS. Foto: Tommy Andersson

Judoutövaren Anna Bernholm, från Molkom, laddar för OS. Byte av viktklass gav det lyft hon behövde och en OS-biljett.

– Det här är något jag satsat mot länge och att få den här uttagningen från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), det känns bra.

Det var i slutet av november som det stod klart att Annas biljett till de olympiska spelen i Tokyo, Japan, var säkrad. Hon jagade även en OS-biljett till Rio 2016 men missade. Hon tävlade då i 63-kilosklassen.

Hon berättar om den tiden i karriären som tuff då mycket fokus låg på att gå ner i vikt mot att fokusera på träningen. Men hon hittade styrkan igen och fick en omstart då hon gick upp en viktklass till 70-kilosklassen.

– Det kändes bra, kroppen mådde lite bättre och den tog åt sig mer av träningen. Det blev en liten nytändning tycker jag.

Första medalj

Efter byte av viktklass har det bara gått bättre och bättre. I somras tog hon sin första mästerskapsmedalj, ett EM-brons, vid Europeiska spelen i Minsk - där hon även var fanbärare.

– Jag blev förvånad men väldigt glad när jag fick den förfrågan. Det var verkligen en häftig känsla, jättekul att få leda in den svenska truppen på arenan. Sedan var det också extra skönt då att faktiskt ta en medalj på det mästerskapet.

Några veckor senare kom även hennes genombrott på VM, där hon slutade femma.

Hon började med judo redan i åttaårsåldern och att det blev just judo får hon tacka storebrorsan för.

– Min bror ville börja med karate när jag var liten, vår moster hade hållit på med det, så han tyckte det verkade lite coolt. Men då det inte fanns någon karateklubb i Molkom blev det judo. Jag följde med på några av hans träningar och sen började jag också.

Även lillasystern höll på med judo ett tag men i dag är det bara Anna som aktivt håller på.

Bäst på mattan

Mycket av hennes fokus ligger just nu på OS, som arrangeras mellan den 24 juli och 9 augusti, men innan stundar även ett EM i Prag i slutet av april.

– Största satsningen är ändå att ta medalj på OS även om jag hoppas på medalj även i EM.

Hennes byte av viktklass och hårda arbete har även gjort att hon klättrat i ranking, hon är nu tvåa i rankinglistan. När vi pratar om konkurrenter radar hon upp flera stycken. Hon pratar även om hur tajt det är i toppen.

Men med tanke på din placering i rankinglistan, hur rädda är konkurrenterna för dig?

– Ja, de vet ju det att när jag tävlar så kan jag absolut tävla bra och vara svår att möta. Så det är klart jag är ingen lätt match att möta, det tror jag inte.

Det är nere på mattan som hon är bäst.

– Nere i mattan är jag bra. Armlåset är mitt starkaste kort.

Är det med armlåset du ska ta OS-guldet?

– Ja, det är möjligt, säger hon skrattande.

Artikeltaggar

JudoMolkomNyheterOS

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.