• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Välkommen 2020

Krönikor
PUBLICERAD:
Mopsen Dumle kommer att få mer variation på sina rundor under 2020, skriver Annica Buvik.
Foto: Privat

Då kan vi lägga ytterligare ett år bakom oss. Eller rättare sagt ett helt decennium och hela tjugo år av tjugohundratalet.

Det här med tid är något jag känner har förändrats med åren. Ju äldre jag blir desto fortare går den. För när jag var liten tyckte jag att tiden kunde stå stilla. En hösttermin i mellanstadiet kändes oändligt lång medan hösten idag bara säger swosh så står julen för dörren. Och samma visa är det varje år och låten Nu är det jul igen har fått en ny innebörd. Känner du igen dig?

Det här beskriver den brittiska psykologen Claudia Hammond som semesterparadoxen. Enligt henne handlar det helt enkelt om hur många minnen vi samlar på oss. Under två veckor sparar vi tydligen på oss i genomsnitt mellan sex till nio minnen, medan vi på semestern samlar på oss det här redan på en dag.

Jag vet inte om du tänkt på det men ibland när vi tänker tillbaka på semestern så känns den längre än den verkligen var. Det beror på alla de intryck vi fick. Detsamma gäller ju barnen. De upplever mycket nya saker hela tiden vilket kräver deras uppmärksamhet och gör att det de upplever tar större plats i medvetandet än det gör för oss vuxna.

I vardagen där det mesta går på rutin får vi färre minnen. Vi tar samma väg till jobbet. Åker till samma mataffär. Däremot menar Hammond att vi kan få tiden att kännas som att den går lite saktare, om vi bryter våra invanda mönster. Hitta den där nya vägen till jobbet. Eller varför inte hoppa av bussen några hållplatser tidigare än du brukar.

Själv inser jag i skrivande stund att jag faktiskt redan förändrat en sak i mitt liv, mina slentriana promenader med min mops Dumle. När jag kommer hem från jobbet är han ständigt pigg och glad men det är tyvärr inte alltid jag. Det här fick mig att fundera på hur jag ska kunna stimulera honom bättre, få honom lite nöjdare. Jag googlade runt och hittade en artikel där det stod att det är bra att gå olika vägar med hunden för att de ska få nya intryck. Sedan dess har det blivit många olika rundor i kvarteren där vi bor och jag har en tillfreds och lyckligare hund.

Om det här har fått tiden att kännas som att den går saktare vet jag inte. Men då jag alltid bryter mina nyårslöften ska jag ändå försöka mig på att det här får bli mitt löfte för det här året. Jag ska försöka att ta lite andra vägar då och då i livet. Inte bara köra på de gamla invanda. Är du med på det?