Barns rättigheter är politikers skyldigheter

Åsikter
PUBLICERAD:
För de många barn som lever i en vardag där våld i familjen är ett faktum, innebär julen likt andra ledigheter att våldet eskalerar, skriver Sara Gunnarsson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Utsatthet. Så var julen äntligen här, den lyckligaste tiden på året för de allra flesta barn. Men för vissa innebär julen ett mörker.

För de många barn som lever i en vardag där våld i familjen är ett faktum, innebär julen likt andra ledigheter att våldet eskalerar. Vardagens ljus byts ut och hemmets mörker infinner sig.

Idag är Sverige ett land som är fullt av möjligheter. Ett land som till skillnad från många andra länder, låter barn vara barn, och där barns åsikter får gehör. Historiskt sett ansågs barnen tillhöra föräldrarna, och ingen annan än dem hade rätt att besluta om deras uppfostran. Men det blev det ändring på år 1979, när den liberala statsministern Ola Ullsten la fram världens första proposition och lag mot barnaga. I och med det ingrep den svenska lagstiftningen i föräldrarnas uppfostran.

Trotts att Sverige var det land som först förbjöd aga, så har Sverige knappast blivit fritt från våldet. Många organisationer som arbetar med barn och unga skickar nu larmrapporter om att samhället inte klarar av att skydda det allra mest utsatta. När våldet syns reagerar samhället och det snabbt, men när det sker inom hemmets väggar, så saknar samhället svar för densamma. Därför blir ledigheten för många barn och unga kulmen för utsattheten. Ingen ser vad som händer i hemmets mörker.

I en nationell kartläggning från Stiftelsen Allmänna barnhuset, som publicerads 2017 uppgav 44 procent av barnen i studien att de utsatts för någon form av våld av en vuxen person, minst en gång under uppväxten. En siffra som inte minskar. Även Barnens rätt i samhället (BRIS) har larmat om att våldet och övergreppen i hemmet ökar. Bara mellan 2016–2018 kontaktades BRIS närmare 77 500 gånger av barn som av någon orsak ville ha hjälp. Av dess sökte närmare 33 procent på grund av våld i hemmet eller övergrepp. En ökning från mätperioden innan.

Liberalerna partiledare Nyamko Sabuni sa under sitt tal på partiets Landsmöte att ”Barns rättigheter är politikers skyldigheter”. Hon ansåg att det svenska samhället och politiken inte längre kan titta på när barn utsätts för de mest allvarliga formerna av övergrepp och frihetsbegränsningar i sina egna hem. Varje fall av övergrepp eller våld är ett misslyckande från samhällets sida och konsekvenserna förödande.

Som parti valde därför Liberalerna med Nyamko Sabuni i spetsen, att ta fram en barnrättsrapport för att på allvar visa att de vill hjälpa dessa utsatta barn. I en av många starka punkter deklarerade bland annat Liberalerna att det ska vara obligatoriskt att polisanmäla alla former av brott mot barn. Ja, visst är det sjukt att vi idag 2019 har en lagstiftning som säger att man i undantagsfall kan välja att inte polisanmäla barn som utsätts för våld i sitt hem. Med hänvisning till att det kanske inte är ”barnens bästa” om man gör det (med andra ord, de kan åka på mer stryk om man gör det).

I julens mörker måste samhällets stjärna lysa som starkast. En ledstjärna som säkerställer barns rättigheter både i det offentliga och inom hemmets fyra väggar. Jag är glad och stolt över att tillhöra ett parti som vill förändra för dessa barn. Ett parti där idén om barnens rättigheter är grundläggande och ständigt på agendan.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.