Varannan Karlstadsbo säger nej till Muminpark

Publicerad:
Varannan tillfrågad Karlstadsbo säger nej till etableringen av en Muminpark på Skutberget, enligt en undersökning som Novus gjort för VF och P4 Värmland. Foto: Mikael Lindblom

I kväll tar antagligen kommunfullmäktige ta beslut om en etablering av Muminparken på Skutberget. Där finns en majoritet men bland Karlstadsborna säger hälften nej till Mumintrollen.

Det visar en opinionsundersökning som VF gjort i samarbete med P4 Värmland. Vid undersökningen har man använt sig av Novus som betraktar opinionsundersökningen som statistiskt säkerställd.

Novus har talat med 500 Karlstadsbor som fått svara på tre frågor. Den första handlar om man är för eller emot etableringen. Här svarar 50 procent att de är emot, 24 procent är positiva, 17 procent svarar varken eller medan nio procent säger att de inte vet. Bland personer över 65 år är det 61 procent som är emot etableringen.

En liknande undersökning gjordes av NWT och SVT Värmlandsnytt förra våren och då var sex av tio negativa till etableringen.

De tillfrågade har även fått svara på hur se skulle vilja se en utveckling av Skutberget om de fick välja fritt. Här svarar 34 procent att de vill en ökad satsning på friluftsliv och motion. 18 procent vill att det ska vara som i dag och nästan lika många, 17 procent, svarar "På annat sätt", 13 procent vill ha en Muminpark och lika stor andel har ingen åsikt eller svarar "vet ej". Tre procent vill se en upplevelsepark, men inte Mumin. En procent vill ha en ökad satsning på camping.

Nä det gäller hur pass viktig eller oviktig ett partis inställning är, blir svaren mer jämna. 17 procent anser det som mycket viktigt, ganska viktigt, ganska oviktigt, 16 procent mycket oviktig medan nio procent säger sig inte veta.

VF:s chefredaktör och ansvarige utgivare Morgan Schmidtskriver i en krönika att man valt att göra undersökninen eftersom det är årtiondets mest debatterade fråga i kommunen.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMuminNovusNyheterP4 VärmlandVärmlands Folkblad

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare