Julänglar finns på riktigt!

Ledare
PUBLICERAD:
Marie Björklind och Münir Günes förberedde maten vid förra årets julbord på Stadsmissionen. Varje år serveras ett julbord med mat som skänkts från olika aktörer.
Foto: Frida Jansson Högberg
Granar, paket, ljusslingor och julsånger överallt. Ljus i vintermörkret, efterlängtat och mysigt. Men det finns något som lyser upp mer än alla LED-ljusslingor i världen och det är alla verkliga änglar som i handling sprider ljus och värme av ett ovärderligt och bestående slag.

Vare sig det handlar om organisationer eller enskilda individer finns ett änglalikt engagemang för medmänniskor och i medmänsklighet. Människor som utan egen vinning hjälper och ger av sin tid och sitt engagemang. Ideellt och för att det är viktigt. Måltider serveras hos Stadsmissionen, utsatta människor ges dag efter dag möjlighet till mat och samvaro. Volontärer jobbar för projektet ”vintervärme” som startade redan i fjol och där volontärer även i år jobbar för att ge hemlösa värme och tak över huvudet i en värld som i vintertid rent bokstavligt är kall och hård för dem som inget hem har. Nere på torget står engagerade ungdomar och påminner oss lite äldre om att planeten är lånad av kommande generationer och manar oss att vakna, helst innan vi alla är hemlösa och utan bebolig planet. Andra ideellt arbetande eldsjälar erbjuder alla att skriva på en försäkran om en vit jul. De vill att du ska strunta i inköpet på Systembolaget och ge barn och unga en trygg tillvaro genom att du ger dem en välförtjänt vit jul – i ordets bästa och mest nyktra bemärkelse. Ännu några eldsjälar hjälper flyktningen som fastnat i byråkrati, men som i sin otrygga tillvaro är nära att gå sönder. Exemplen tar aldrig slut.

Om jag väljer att se, då ser jag överallt individer som försöker att hjälpa till. Hjälpa bortom byråkrati, pengar och formalia. Bortom olyckskorpar som vill svartmåla och skapa rädsla, där ser jag människor som av medmänsklighet ger tid och energi åt att hjälpa andra och som praktiskt ser till att göra världen bättre med sitt engagemang och sin värme. De är julens verkliga änglar och de inger hopp och ger ljus i mörkret!

Julens verkliga änglar är inte de små figurerna i änglaspelet, målningarna på kyrkväggen eller symboler. De verkliga änglarna är alla de individer som av medmänsklighet skänker sin tid för att hjälpa samhällets mest utsatta. De som ger den hemlöse tak över huvudet, skänker den hungrige en bit mat och den törstige att dricka. Det är den som, utan tanke på egen vinning men av medmänsklighet, förstår att världens ljus och upplysning beror av alla våra goda handlingar för att bygga en bättre värld.

Så låt nu 10-talets sista jul bli änglarnas jul. Skänk tanke, handtag, uppskattning och hjälp till de som gör den här världen bättre. På det sättet bidrar vi alla till att fira en högtid som bortom julklappar, tomte och Kalle Anka också handlar om att ge en havande förstföderska från främmande land tak över huvudet och skydd åt ett värnlöst barn. De verkliga änglarna är julens hjältar. Tack för att ni finns.

En riktigt God Jul tillönskas er alla!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.