Hoppa till huvudinnehållet

100 år av fotbollsnostalgi, historia och nutid i ny bok

Publicerad:
Foto: Okänd

"Han sparker ju bôll me ´huvve"!

Fotbollspubliken i Rämmen var inte så vana att se fotboll 1919. Lika mer förvånande kanske det var att spelaren som nickade bollen var Nils Ferlin.

Detta och mycket mer kan man ta del av i den nyutgivna boken Från torgboll till allsvenskan - mer än 100 år med värmländsk fotboll.

Det var egentligen inte tänkt att Värmlands Fotbollsförbund skulle ge ut någon bok för att fira sitt 100-årsjubileum 2018. Men kontakter togs med Nya Wermlands-Tidningen och Värmlands Idrottshistoriska Sällskap och det beslutades om några historiska artiklar i NWT och ett specialnummer av Visaren, Värmlands Idrottshistoriska sällskaps tidning.

– Uppdraget hamnade hos mig, säger Håkan Kamp, som då var nybliven pensionär. Jag trodde att det skulle bli ett tiotal artiklar, det blev 30. ju mer jag skrev, desto mer hittade jag.

Minnen, nostalgi, fakta och historia varvas i boken som täcker in mer än 100 år av värmländsk fotbollshistoria.
Minnen, nostalgi, fakta och historia varvas i boken som täcker in mer än 100 år av värmländsk fotbollshistoria. Foto: Britta Staake

En bit in i serien i NWT började folk ringa Håkan Kamp och ville beställa boken. Värmlands Fotbollsförbund fick också påstötningar, och det landade i att Värmlands Fotbollsförbund kom att stå som beställare av boken. Håkan Kamp hade jobbat som sportchef på NWT från 1999-2017 och hade även några år som sportreporter på Expressen i bagaget och i kombination med ett stort fotbollsintresse tog han sig an jobbar med glädje.

– Jag blev också väldigt inspirerad av att läsa Kung Fotboll, den är skriven utifrån en doktorsavhandling som Torbjörn Andersson vid Lunds universitet gjort om fotbollens kulturhistoria. Sedan har Svante Bernhard varit faktagranskare, han är som ett uppslagsverk. Och många andra har också varit involverade.

Göta möter Kristinehamn 1907
Göta möter Kristinehamn 1907 Foto: Okänd

Boken är på 336 sidor och väger 1,8 kilo. Den är fylld med bilder från då och nu, historia och berättelser om såväl lag som enskilda spelare. Här finns inslag av skandaler, som ska ha duggat tätt i Värmland, och här fanns även de första dömda huliganerna.

– Det var 1919 vid en match mellan Karlskoga och Kristinehamn. Publiken tyckte att domaren favoriserade Kristinehamn och någon knockade domaren. Han och Kristinehamnslaget blev förföljda till stationen. Det blev böter för tre Karlskogasupportrar och Karlskoga IF och Karlskoga IP blev avstängda ett år,

Håkan Kamp har stött på många anekdoter och överraskningar under arbetet med boken som sträcker sig från 1890-talet till månadsskiftet oktober-november i år.

– Jag fick faktiskt med beslutet om samarbetet mellan Carlstad United och KBK. Det som slagit mig under arbetets gång är att de klubbar som dominerade i början inte alls är dominerande nu.

Kvinnliga fotbollsklubben i Degerfors spelade 1921 in pengar till arbetslösa män. Övre raden: Lovisa Bergfeldt, Evelina Jansson, Dagny Norling, Märta Åhlund och Ester Lindström. Mellanraden: Elin Sjöström, Hanna Åhlund och Agnes Grundström. Nedre raden: Gerda Frisk, Alice Berlin och Linnea Engvall. Två av spelarna var fastrar till den då ettårige Olle Åhlund, som skulle komma att bli landslagsman och olympisk bronsmedaljör.
Kvinnliga fotbollsklubben i Degerfors spelade 1921 in pengar till arbetslösa män. Övre raden: Lovisa Bergfeldt, Evelina Jansson, Dagny Norling, Märta Åhlund och Ester Lindström. Mellanraden: Elin Sjöström, Hanna Åhlund och Agnes Grundström. Nedre raden: Gerda Frisk, Alice Berlin och Linnea Engvall. Två av spelarna var fastrar till den då ettårige Olle Åhlund, som skulle komma att bli landslagsman och olympisk bronsmedaljör. Foto: Okänd

Som exempel nämner han IFK Karlstad som var pionjär inom många idrotter. Klubben startade på dåvarande Karlstads läroverk, det som sedan blev Tingvallagymnasiet.

– Sven Låftman var både ledare och aktiv, något av Värmlandsidrottens fader, fast han bara var tonåring. Kenny Sandström är målkungen i Värmland. 2014 gjorde han 63 seriemål för FC Kristinehamn. Bäst på damsidan är Emelie Edqvist som 2011 gjorde 69 mål för Lysvik.

Den äldsta spelande klubben i Värmland är IFK Kristinehamn som bildades 8 april 1906, Degerfors IF såg dagens ljus 13 januari 1907. Gamla bilder, rekord och kuriosa har roat Håkan Kamp under arbetets gång.

– Fotbollen hade spartanska förhållanden i början. I Karlstad spelade man på Malmtorget. Åkermarken var viktig då så om de fick spela på gräs var det på ytor man inte kunde odla på.

Artikeltaggar

FotbollHåkan KampKarlstadSportVärmlands fotbollförbund

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.