Hoppa till huvudinnehållet

Trion som dansar för äldre

Publicerad:
Inez Almén, Maja Brodén och Agnes Stålhammar har ständigt ett leende på läpparna när de dansar. Deras dansglädje smittar av sig på publiken.
Inez Almén, Maja Brodén och Agnes Stålhammar har ständigt ett leende på läpparna när de dansar. Deras dansglädje smittar av sig på publiken. Foto: Frida Jansson Högberg

Från avdelning till avdelning, våning till våning. Ständigt med ett leende på läpparna. De tre dansarna i Happening UF gör korta men intensiva små föreställningar för Karlstads äldre veckorna innan jul.

– Det är så roligt och givande, säger Inez Almén.

Publiken sitter redo i det lilla sällskapsrummet på serviceboendet Gunnern på Rud. Maja Brodén, Inez Almén och Agnes Stålhammar presenterar sig, talar om att de är här för att dansa och intar sina startpositioner. Musiken spelar och tjejerna ger järnet.

– Vi gör det här på fem minuter och springer upp och ner för alla våningar, det går så fort för oss men för dem så gör det förhoppningsvis deras dag, säger Inez Almén.

Att dansa i vinterkläder inomhus blir svettigt, mycket svettigt.
Att dansa i vinterkläder inomhus blir svettigt, mycket svettigt. Foto: Frida Jansson Högberg

Ingen respons

De går sista året på estetprogrammet på Sundsta och har under hösten startat sitt UF-företag Happening UF. Nu åker de runt till olika boenden i Karlstadsområdet för att dansa för de äldre. Kulturen får komma till publiken, inte tvärtom.

– Från början var idén att komma till olika arbetsplatser för att dansa, som på fredagsfikan till exempel. Vi skickade en mängd mejl som jag tror folk raderade utan att öppna. Vi fick inga svar, säger Maja Brodén.

Tiden började rinna iväg. Tjejerna hade satt ihop ett julprogram men hade ingen publik att dansa för. Så fick de tips om att ringa till kommunens aktivitetssamordnare Christina Ljunggren Nordenborg som nappade på idén om att dansa på boendena direkt.

– Min tanke var att vi behöver ha fler program på boendena och dans på det här sättet har efterfrågats. Det här var också så speciellt med fem minuter dans. Jag tyckte det lät spännande, säger hon.

Foto: Frida Jansson Högberg

Liten yta

Programmet består av några klassiska jullåtar och lite modernare musik. Dansstilarna är allt från hiphop, till jazz, steppdans och mer därtill. De har inte ändrat showen för att den ska passa just de äldre men är glada över att de tränat på en liten yta.

– När vi stod i danssalen skulle vi testa med liten yta och då sa ni "Inte så här liten va?" och då sa jag "Jo, ännu mindre och så övade vi pyttepyttepyttelitet". Sen när vi kom ut så var det ännu mindre, säger Maja Brodén.

"Scenen" är betydligt mindre och närmare publiken än vad de är vana vid.
"Scenen" är betydligt mindre och närmare publiken än vad de är vana vid. Foto: Frida Jansson Högberg

Annorlunda publik

Och även om publiken är mindre och sitter närmare än vad dansarna är vana vid så har allt gått galant. Det märks att framträdandena är uppskattade, vissa ropar efter mer och tjejerna får ta emot idel beröm och applåder.

– Att få den här responsen... vissa är jätteverbala och pratar och säger mycket och vissa ser man bara att de är med och liksom diggar med i musiken och så tänker man att det nog ger dem någonting, säger Agnes Stålhammar.

– Ja, jag såg att det var någon som reste sig upp lite och ville vara med någon gång. Det kändes jättekul, säger Maja Brodén.

Med tanke på att det finns många boenden och desto fler avdelningar hinner det bli en hel del föreställningar som ska betas av innan det är dags för julledigt. Förhoppningsvis kan dansföretaget får göra comeback med en ny show till våren.

– Det vill vi gärna göra. Då kan vi också anpassa programmet med några andra låtar, fler som de känner igen, säger Maja Brodén.

Artikeltaggar

Då & NuDansKarlstadNyheterUng företagsamhet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.