Eldkonst skrämmer mörkret

Publicerad:
Så här såg några av dansarna ut vid förra årets Eldkonst. Foto: Joachim Lagercrantz

Det är inte enbart lucia som kommer att lysa upp decembermörkret den 13 december. Samma kväll ska det lysa av ljusinstallationer, eldar, dansare och skulpturer i Museiparken och på Sandgrundsudden där Eldkonst 2019 presenteras.

Bländande mörker är namnet på årets Eldkonst vilket har en koppling till den föreläsning som inleder kvällen. Då talar Kristian Petrov, docent i idéhistoria på Värmlands museum. Ljusdunkel är underrubriken på hans föreläsning som handlar om den kulturella spänningen mellan ljus och mörker - från människans gryning till världens mörker.

– Han har varit med tidigare och tycker att det är roligt med nya ämnen att forska kring. Han har hållit föreläsningen för studenter och nu är det allmänhetens tur, säger Anders Kadhammar, som är samordnare för Eldkonst.

Många parter är involverade för att allt ska klaffa med ljud, ljus och eld.
Många parter är involverade för att allt ska klaffa med ljud, ljus och eld. Foto: Joachim Lagercrantz

Många involverade

Det är en stor organisation bakom arrangemanget där Karlstads universitet, Karlstads kommun och Värmlands museum är involverade. Anders Kadhammar jobbar för universitetet och beskriver det som att han "ärvde eldkonsten".

Evenemanget har pågått omkring 20 år och vuxit i omfång.

– Nu är även Ingesunds musikstudenter med och de har gjort musiken.

Totalt medverkar 45-50 dansare, ett antal ingenjörstudenter vid innovation och design gör skulpturer och studerande inom konst och gestaltning ligger bakom ljusinstallationerna.

Museiparken kommer att sjuda av dans, musik och ljusinstallationer. Anders Kadhammar säger att Eldkonsten brukar locka 2 000-3 000 besökare.

– Ett par dansare kommer att dansa i ett träd och en av dem är cirkusartist. Det kommer även att finnas en eldjonglör på plats för att underhålla besökarna som brukar komma tidigt för att få bra platser innan det hela börjar.

Omkring 20 år har Eldkonst arrangerats vid Värmlands museum och Sandgrundsudden. Bilden är från 2018.
Omkring 20 år har Eldkonst arrangerats vid Värmlands museum och Sandgrundsudden. Bilden är från 2018.

Värmande glögg

Vidare kommer det att serveras glögg om någon kanske behöver värma sig. Anders Kadhammar berättar att besökarna kommer att kunna gå längs en "snitslad" bana som är upplyst av 400-500 marschaller. Denna leder ned till bryggan där det också kommer att hållas dansuppvisning.

– Vi ska ha en skulpturgrupp som består av fyra järnstolpar som tidigare stod vid Värmlands tingsrätt men som nu står i Museiparken. I dessa kommer det att finnas ljusinstallationer.

Artikeltaggar

Anders KadhammarEldkonstKarlstads universitetMuseiparkenNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare