2019 har innehållit toppar och dalar

Krönikor
PUBLICERAD:

Jakten på gillamarkeringar från både kända och okända människor har blivit en större del av livet än förmågan att tycka om oss själva.
Foto: Jeff Chiu

Det regnar utanför mitt fönster, jag sitter i skräddarställning i soffan precis om jag brukar göra när jag skriver. Datorn vilar på en kudde i knät, det är december och jag tänker tillbaka på året som gått.

Det har hänt så mycket, väntat och oväntat. Jag har mått på många olika sätt. Jag har haft många intressanta samtal. Det här har skapat så många tankar, insikter och frågor inom mig. Allt det där är sådant som gör livet så så fint. Jag gillar förutsägbarhet och trygghet, men jag gillar också det överraskande och oförutsägbara.

Det här är min sista krönika för året. Jag började 2019 med en kärlekshistoria och efter ytterligare elva krönikor om allt mellan himmel om jord, avslutar jag här med den trettonde. En filosoferande text om tre insikter. Ungefär så som jag brukar göra.

1. Vi söker bekräftelse på ett näst intill sjukligt sätt idag. Jakten på gillamarkeringar från både kända och okända människor har blivit en större del av livet än förmågan att tycka om oss själva. Vi glömmer att det är den viktigaste bekräftelsen, för om vi inte älskar oss själva är vi ganska tomma inuti.

2. Det sägs att Sverige inte är tryggt längre. Vi har varit ett av världens tryggaste länder, men nu talar nyhetsnotiser om för oss att vi borde vara rädda var vi än går i vårt avlånga land. Det är gängskjutningar, slagsmål, sjukdomstal som stiger och människor som försvinner. Att det händer så klart, och det är fruktansvärt, men vi måste också fundera på hur vi tar till oss nyheterna och vad det gör med oss. Jag tror vi skulle bli ett lyckligare folk om våra nyhetsnotiser på mobilen handlade om människor som tillfrisknat, överlevt eller om vi lyfte fler saker som är bra med Sverige. Det finns ju så mycket bra här! Media har ett ansvar. Om de bara för en dag kunde strunta i klickbarheten och sensationsvärdet för en nyhet och bara skicka ut positiva notiser tror jag att vi skulle må mycket bättre.

3. Jag är en otålig person som vill att saker ska ske nu, helst igår, oavsett vad det gäller. När jag inte mår bra får jag släppa lite på det för att orka med, och bara låta saker och ting ske. Och jag blir så förundrad, för när jag slutar tvinga fram saker, skynda på onödigt mycket och inte springa med skygglappar rakt fram i hög hastighet, då sluter sig cirklarna. Svar som jag väntat på kommer, saker får sin förklaring och det verkar som att mer positivt händer runt mig. Kanske gör det alltid det. Skillnaden är att jag nu tar mig tid att stanna upp och vara lite mer i stunden.

Hur sammanfattar du ditt år?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.