Hoppa till huvudinnehållet

Anna-Lottas jul med lokala körer

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Foto: Thron Ullberg

Anna-Lottas Jul har blivit något av en institution i kyrkor och konserthus i hela landet. I år besöker Anna-Lotta Larsson och pianisten Andreas Landegren 19 städer där de framträder med lokala körer. Den 9 december strömmar musiken ut från Tingvallakyrkan där körerna Hembrygden och Kören Kören medverkar.

Det är 26:e året som Anna-Lottas Jul ger sig ut på turné. Fyra-fem gånger har konserten besökt Karlstad.

För många är Anna-Lotta Larsson fortfarande Anna i Värmlänningarna, en roll som hon gjorde nästan varje år mellan 1981 och 1989. I fjol kom hon tillbaka i föreställningen som Mor Annika.

Född i Karlstad

Anna-Lotta Larsson föddes i Karlstad men flyttade vid ett års ålder till Norrbotten. Numera bor hon sedan länge i Stockholm men är ofta här och hälsar på släkten. Nu är hon laddad för julkonserten och ser fram emot att samarbeta med alla lokala körer och dirigenter.

– Det har jag varit sedan i januari. Hon som skulle planera turnén blev sjuk så jag har gjort det på egen hand, det tar några månader. Nu är det bara det roliga kvar.

Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren framträder med körerna Hembrygden och Kören Kören på måndag.
Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren framträder med körerna Hembrygden och Kören Kören på måndag. Foto: Thron Ullberg

Båda Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren har lång erfarenhet av att jobba tillsammans med dirigenter och körsångare.

– Körerna kommer att sjunga några egna stycken, sedan gör jag några sånger på egen hand och så har vi några numer som vi sjunger tillsammans. Vi skickar noter och körerna får lyssna in och lära sig stämmorna. Vi träffas två timmar innan konserten och då repeterar vi intensivt. Det funkar jättebra.

Lite hemligheter

Självklart vill inte Anna-Lotta Larsson avslöja för mycket av repertoaren, den ska ju överraska åhörarna.

– Men jag kan säga så mycket som att vi kommer att sjunga Stilla natt. Det är med alla år. Det är en vacker och omtyckt sång och jag tycker att den är fin.

Anna-Lotta Larsson berättar att hon ofta reser med tåg. Men under turnén blir det en halvstor bil. Förutom hon själv och Andreas Landegren rymmer den en ljudtekniker samt utredning för ljud och ljus.

Anna-Lotta Larssongjorde sin tv-debut 1973, långt innan Värmlänningarna. Den skedde i Siewert Öholms program Blå vägen. Sedan har det rullat på med teater, film och musik. Beträffande musiken har det handlat om såväl soloartist som i samarbete med bland andra Björn Skifs, Ronny Eriksson, Johan Stengård och Göran Fristorp.

Produktiv sångerska

Hon har släppt 14 soloalbum varav de fyra senaste på eget skivbolag tillsammans med Andreas Landegren.

Andreas Landegren har också under många år arbetat professionellt med musik som kapellmästare, pianist och arrangör. Han har bland annat varit kapellmästare i Lotta på Liseberg.

Artikeltaggar

KarlstadKonserterNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.