Hoppa till huvudinnehållet

Lisa om att spela Prinsessan: "Hon är en av mina förebilder"

Publicerad:
Det blir mycket musik från Prinsessans rockband, tre-fyra låtar och skådespelarna får även agera musiker.
Det blir mycket musik från Prinsessans rockband, tre-fyra låtar och skådespelarna får även agera musiker. Foto: Frida Jansson Högberg

En prinsessa, ett rockband och musikhatande björn. På lördag har Värmlandsteaterns tredje uppsättning baserat på Arvikaförfattaren Per Gustavssons populära barnböcker premiär på Tempelriddaren.

– Den är väldigt "sagig", som en Disneyfilm. Jag hade älskat den när jag var liten, för det är verkligen en tro-på-sagor-anda, säger Lisa Kvarnevik som spelar den tuffa huvudkaraktären Prinsessan.

I "Prinsessans rockband och den fasansfulla björnen" har man vävt ihop två av barnböckerna till en. Den ena handlar om Prinsessans rockband med en eldsprutande drake som trummis som minst sagt ställer till det, den andra om en arg björn som avskyr musik.

– Eftersom draken sprutar eld när han blir ivrig så blir det en stor fara för oss bandmedlemmar och rockbandet bryter upp för det går inte att spela längre. Då blir björnen glad men kör i väg alla djur från skogen så de flyttar in i prinsessans slott, förklarar Lisa Kvarnevik.

Regissören Per Thorén lovar att man kommer att känna igen karaktärerna från boken men att teaterföreställningen tar en liten annan väg.

– Vi har jobbat med lite annat i berättelsen eftersom det är två böcker som ska slås samman till en föreställning. Vi börjar i rockbandsboken, sen hamnar vi hos den fasansfulla björnen och sedan är vi tillbaka i rockbandsboken igen, så lösningen på problemen blir lite annorlunda.

Scendebuter

Förutom bandmedlemmarna kommer ett stort gäng skogsdjur också röra sig på scenen och nästan hela ensemblen består av unga skådespelare. Flera av dem gör debut på scen.

– Det är min första teater, jag kom med lite i sista sekund, säger Edvin Mattsson, som spelar gitarristen Skelettet.

Ville Danielsson Kihlström som spelar Prinsen – för andra gången dessutom – och Tova Ling Starrin som spelar Trollkarlen har också utmanats rejält. De båda har fått lära sig nya instrument tack vare sina nya roller.

– Egentligen spelar jag gitarr men nu har jag fått lära mig att spela bas och det har varit en kul utmaning. Jag tycker att det är kul att det är en sådan blandning av musik och teater, att det inte är antingen eller, säger Ville Danielsson Kihlström.

Även Lisa Kvarnevik gör skådespelardebut även om hon tidigare gått i teaterskola. För henne var det till en början svårt att hitta prinsessans karaktär. Hon vände sig till Per Gustavssons barnböcker, som hon även läste som liten.

– Det känns så himla fint, jag vet att hon är en barnkaraktär men hon är verkligen en av mina förebilder. Hon ger aldrig upp, ställer alltid upp för sina kompisar, hon är modig och envis. Det är väldigt coolt att spela henne.

Edvin Mattsson, Lisa Kvarnevik, Ville Danielsson Kihlström och Tova Ling Starrin spelar alla musiker i Prinsessans rockband.
Edvin Mattsson, Lisa Kvarnevik, Ville Danielsson Kihlström och Tova Ling Starrin spelar alla musiker i Prinsessans rockband. Foto: Frida Jansson Högberg

Fint budskap

Hela gänget tror att det är en teater som inte bara kommer uppskattas av de unga. Här finns en hel del rockskämt för den musikälskande föräldern, lovar Tova Ling Starrin.

– Men framför allt är det väldigt roliga karaktärer, alla djuren är ju i princip hårdrockare. Det finns också en älg som vill gömma sig hela tiden.

Alla beskriver de föreställningen som rolig men givetvis finns det en sensmoral, som ju hör sagor till.

– Den har ett väldigt fint budskap, att man ska ställa upp för sina kompisar och inte ge upp så lätt, avslutar Lisa Kvarnevik.

Artikeltaggar

KarlstadTeaterTempelriddarenVärmlandsteatern

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.