Hoppa till huvudinnehållet

Skolan har vuxit med nästan en hel klass

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Antalet elever vid Bärstadsskolan har ökat med 21 barn vilket nästan motsvarar en hel klass. Men några extra pengar vill inte kommunstyrelsen skjuta till. Bilden är tagen vid skolans invigning 2014.
Antalet elever vid Bärstadsskolan har ökat med 21 barn vilket nästan motsvarar en hel klass. Men några extra pengar vill inte kommunstyrelsen skjuta till. Bilden är tagen vid skolans invigning 2014. Foto: Joachim Lagercrantz

Den senaste tiden har antalet elever vid Bärstadsskolan ökat med 21 barn vilket nästan motsvarar en hel klass. Men några extra pengar får inte bildningsnämnden.

Hammarö kommun växer och antalet elever vid kommunens skolor och förskolor ökar. Då det varit en kraftig ökning genom inflyttning, främst vid Bärstadsskolan, vände sig bildningsnämnden till kommunstyrelsen för att få mer pengar, 636 000 kronor enbart avseende höstterminen 2019, det vill säga fem månader.

– Det har flyttat hit många i takt med att byggnationerna blivit klara, säger Lola Segolsson, en av skolans två rektorer. Och det är jättepositivt att vi får fler elever som vill gå på vår skola. Men vi hade kanske inte räknat med att det skulle komma så många i år.

Men kommunstyrelsen beslutade att inte bevilja några extra pengar. Från skolans sida har man ändå löst det hela.

– De går ju inte i samma årskurs, skolan är stor så vi kan fördela på tre paralleller och sju årskurser. Det är inte heller långt till Hammarlunden så vi kan fördela eleverna vid behov.

Inför budget 2019 fick bildningsförvaltningen totalt 45 miljoner kronor extra i demografisk ökning, på grund av den stora ökningen av antalet barn. Men förutsättningarna ändrades sedan då det togs beslut om att äskningar av dessa pengar i stället skulle göras då den demografiska ökningen var ett faktum. Tidigare har nämnden fått cirka 26,1 miljoner kronor främst avseende fritidshem, förskola, grundskola, grundsärskola men även inom gymnasie- och vuxenutbildning.

Lola Segolsson ser positivt på framtiden.

– Äskandet gällde den här terminen och vi har klarat av det. I budget för 2020 är de här nya eleverna inräknade. Och det är jätteroligt att det kommer barnfamiljer som vill ha sina barn här på Bärstadsskolan.

Artikeltaggar

BudgetarHammarö kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.