Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Hammarös kassakista fyllas - hit går pengarna i 2020 års budget

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Så här fördelas pengarna i Hammarös budget inför 2020.
Så här fördelas pengarna i Hammarös budget inför 2020. Foto: Grafik: Claes Bonde

När den ekonomiska krisen slog till mot den till synes välmående kommunen Hammarö kom det som en chock för många. Hot om nedskärningar haglade och det slutade med en rejäl skattehöjning. Kulturskolan, ungdomsenheten och skolbarnens mjölk kunde räddas men ändå väntar några magra år för kommunen.

Lite drygt en miljard har Hammarö kommun att förfoga över inför 2020. Men stora besparingar måste göras och kommunen får ökade kostnader då man fått allt fler unga och äldre invånare, förändringar i demografin.

– Utan den planerade skattehöjningen på 1,50 hade samtliga nämnder varit tvungna att spara mer.

Den summeringen gör Caroline Depui, kommundirektör i Hammarö kommun.

Den största summan tillfaller bildningsnämnden som får 487 miljoner kronor under 2020. Det är en ökning med 1,5 miljoner kronor jämfört med 2019, samtidigt ska 9,3 miljoner kronor sparas in.

– De verksamheter som drabbas är förskola, IT och projektverksamhet, säger Björn Svantesson, chef för bildningsförvaltningen.Utan skattehöjningen hade verksamheten fått genomföra större besparingar vilket bland annat hade medfört fler elever/barn per anställd. Vi hade dessutom eventuellt tvingats avveckla viss icke lagstadgad verksamhet. Men kulturskolan och ungdomsenheten har kunnat räddas.

Inget sommarläger

Det populära sommarlägret försvinner och det blir mindre bidrag till föreningar när servicenämnden ska spara. Hundägarna kan komma att bli irriterade när samtliga hundlatriner tas bort och det blir även mindre pengar till vinterväghållning. Fastighetsavdelningen drar ned på underhåll och tillsyn och staben minskar sin personal med 0,5 årsarbetstider.

Servicenämnden har tilldelats en budgetram på 125 miljoner kronor, en minskning med en miljon kronor jämfört med 2019 och nämndens sparkrav landar på tio miljoner kronor totalt. Tack vare skattehöjningen slapp man att spara in på mjölken till maten. Förvaltningen har fått fem miljoner kronor för demografiökning.

Kommunens allt fler äldre gör att socialnämnden får över nio miljoner kronor i ökade kostnader nästa år. Man ska också spara nästan tio miljoner kronor. Nämnden får totalt 296 miljoner kronor, en miljon mer än i år.

– Vi har lagt en plan där vi ser att ingen av verksamheterna drabbas. Vi kan hantera det på en förskjutning av nyöppnade platser i stället, utifrån att behovet har minskat just nu. Dock väntar vi på nämndbeslut som tas i december, säger Aniko Andersson Persson, chef för socialförvaltningen.

Planer för 2021

Miljö- och byggnadsnämnden är en så pass liten nämnd att det inte går att få relevanta svar över hur mycket som kommer att påverkas. Klart är dock att 158 000 kronor ska sparas. Budgeten för 2020 är på 4,7 miljoner kronor, en treprocentig minskning jämfört med 2019.

Dessutom har kommunstyrelsen redan nu antagit de preliminära budgetramarna inför 2021. Syftet är att nämnder och förvaltningar redan nu ska ha dessa i åtanke inför kommande budgetberedningar. Totalt handlar det om besparingar på 40 miljoner kronor inför 2021.

– Det hänger ihop med plan 2020 och vi har klart hur vi vill gå tillväga. Vi väntar på nämndbeslut, säger Aniko Andersson Persson, chef för socialförvaltningen.

Artikeltaggar

BudgetarHammarö kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.