Värmlands Lucia: "Känns lite extra att få bära luciakronan"

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vera Sanner ska nu bära luciakronan för första gången. Den må vara vacker men särskilt bekväm är den tyvärr inte.
Foto: Helena Karlsson
Efter en stundtals jämn omröstning blev det till slut Vera Sanner från Råtorp som har kammat hem flest röster och därmed kan titulera sig Värmlands Lucia 2019.

– Det känns jättekul, jag förstår det inte riktigt än, säger hon efter en kort fotosession sedan att hon fått ta emot beskedet.

– Även om jag hade varit tärna hade det varit hur kul som helst men det känns lite extra att få bära kronan.

Och precis som de flesta luciorna före henne blev hon förvånad.

– Ja, det var jag. Jag har nästan ställt in mig på att det inte blir jag, för att jag inte skulle bli besviken.

Förvånad och glad, på något annat sätt går det inte att beskriva Veras reaktion när hon fick veta att hon blir årets lucia.
Foto: Helena Karlsson

Vera Sanner fick närmare en tredjedel av de totalt 763 rösterna och det var länge ovisst vem som skulle kamma hem luciakronan i slutändan. Vera Sanner kan nu tacka familjen som raggat en del röster åt henne.

– Ja, mamma och pappa la ut om det på Facebook och farmor, farfar och mormor berättade att jag var med för sina vänner. Farfar skickade till och med mejl till alla i sin kör att de skulle rösta på mig, säger hon och skrattar.

Hon tog studenten i somras och jobbar nu i skobutik och på Ica medan hon funderar på vad hon ska studera till i framtiden, läkare är ett hett alternativ.

Årets tärnor heter Agnes, Ida, Milla och Kristin.
Foto: Helena Karlsson

Tidigare har hon gått i Norrstrands musikklasser och deras luciatåg och tycker att högtiden är mysig.

– Det är något väldigt speciellt med lucia just för att det har så mycket med sång att göra, och det är något jag brinner för. Det är mysigt, glädje och lyser upp i mörkret.

Under hösten har hon och de andra luciakandidaterna övat inför framträdandet på skyltsöndagen, i domkyrkan och på luciadagen tillsammans med Söt Likör.

– Det har varit jättekul, man har känt sig väl omhändertagen och körledarna är duktiga. Det är skönt att jag känner igen några av låtarna sen tidigare, men vissa är nya. Jag tycker särskilt om Luciavisa från Ekshärad och Stjärngossarnas visa, de är fina.

Varje år får lucia och tärnorna var sitt smycke. Luciasmycket är format som ett ljus och tärnornas som snöflingor.
Foto: Helena Karlsson

Ny är också rollen som lucia. Än har hon inte funderat så mycket på hur det kommer vara, men en sak vet hon i alla fall.

– Jag kommer verkligen vara nervös innan konserten i Domkyrkan. Men det är nog bara bra att vara lite nervös...

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.