Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare landshövdingen vädjar till politikerna

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
Kinship Center kommer antagligen behöva flytta från Residenset om man inte får bidrag för att hålla verksamheten i gång.
Kinship Center kommer antagligen behöva flytta från Residenset om man inte får bidrag för att hålla verksamheten i gång. Foto: Mikael Lindblom

Kinship Center kommer inte få något ekonomiskt bidrag av kommunen nästa år och hotas av nedläggning. Nu kritiserar tidigare landshövdingen och centrets ordförande Eva Eriksson beslutet i ett brev till kommunstyrelsen.

– Jag tyckte det fanns skäl att göra det. För det första kom kommunstyrelsens beslut väldigt sent och det är ett beslut som inte är relevant. Det är ju en verksamhet som har ett kulturhistoriskt perspektiv och att det skulle vara av intresse att ha kvar det i regionen.

Föreningen jobbar med migrationsforskning och huserar i Residenset. Redan i vintras fick man nej på bidragsansökan av kultur- och fritidsnämnden och vände sig då direkt till kommunstyrelsen med en ny ansökan under hösten. För några veckor sedan fick man avslag på ansökan.

– Jag tycker man hade kunnat ge besked mycket tidigare om vi ska avveckla verksamheten. Det är ett stort bibliotek med massor av forskningsmaterial som ska tas om hand. Om vi ska hitta nya intressenter som ska ta över det, det gör man inte några veckor innan jul.

Hon är också kritisk till att beslutet drabbar de anställda. På Kinship Center jobbar 18 personer som i vanliga fall står långt från arbetsmarknaden, som har olika funktionsvariationer.

– Det är människor som kanske känner att de för första gången fått en livskvalitet som är okej och så ska det rivas upp. De här människorna ska ju försörjas och då blir det en kostnad någon annanstans.

"Inte kommunens ansvar"

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) anser däremot inte att beslutet i ärendet från kommunstyrelsens sida dröjt något särskilt. Han tycker det är tråkigt att verksamheten inte kan fortsätta utvecklas men anser samtidigt att det inte ska stå och falla med kommunen.

– Vi tycker att det är statens ansvar eller regionens, inte Karlstads kommuns. Vi måste göra ekonomiska prioriteringar och anpassa oss till den budget vi har. Det är tuffare för många kommuner nu, det är ena kopplingen, säger han och fortsätter:

– Den andra delen är kopplingen till det sociala, men de har inte haft några som kommit från arbetsmarknad- och socialförvaltningen till Kinship Center. Och det är synd.

Han hänvisar även till Region Värmland som flaggat för att man inte heller kommer att ge något bidrag till föreningen, men Elisabeth Kihlström (KD), ordförande i kultur- och bildningsnämnden vill inte föregå det formella beslutet.

– Vi kommer att ta beslut den 5 december och jag kan inte säga vad det landar i än. Men förslaget har legat ute att vi inte ska ge bidrag men det är en diskussion som förts sedan lång tid tillbaka.

Artikeltaggar

Eva ErikssonKarlstadKinship centerNyheterPer-Samuel Nisser

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.