Hoppa till huvudinnehållet

Ricky Andreis om bokfestivalen: "Det blir visuellt skojigt att vara där"

Publicerad:
Ricky Andreis tycker att årets program på Värmlands Bokfestival har en bredd som är inkluderande för många.
Ricky Andreis tycker att årets program på Värmlands Bokfestival har en bredd som är inkluderande för många. Foto: Lisa Olaison

Bokfestivalen är bredare än någonsin, det menar projektledaren Ricky Andreis. Stora författardragplåster, välkända värmlänningar och mycket mer därtill – inte minst för fantasyälskaren.

– Vi vill ha en bredd och jag är väldigt nöjd med programmet.

Hela 125 programpunkter ska betas av under fredagen och lördagen på Nöjesfabriken.

– Jag tror att folk kommer att hitta mer än man tror vid första vid första anblicken. Förutom gäster som Jan Guillou och Mari Jungstedt där man vet vad man får så har vi flera programpunkter utifrån som har bokat bord, det handlar om allt ifrån hållbarhet till om Rwanda.

Det finns ingen röd tematråd i festivalen utan mångfalden är dess styrka menar Ricky Andreis och hoppas att närmare 5 000 besökare kommer under helgen. Tanken är att alla ska känna sig välkomna.

– Vi försöker hitta det värmländska kynnet och ha glimten i ögat. Det ska inte vara så svårt med litteratur, det ska vara lättsamt och roligt. Vi ska inte ta för allvarligt på oss själva.

Gratis för cosplayare

För att bredda målgruppen ytterligare och nå än fler yngre har man i år, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet, inrättat en fantasyscen.

– Det är ett nytt ben för oss och det finns så mycket bredd i den, det är cosplay, brädspel, datorspel, fantasy, science fiction. Kommer du utklädd får du gå in gratis och det är ett inslag som gör att det blir visuellt skojigt att vara där, säger Ricky Andreis och tillägger att även pensionärer får gå in gratis under fredagen.

Men då får man räkna med att trängas med skolungdomarna. I år är de fler än någonsin.

– Det är nytt rekord, 1 500 skolungdomar är anmälda. Det är jag extra glad över. Våra praktikanter Victoria och Emma har gjort ett jättebra jobb där.

Artikeltaggar

KarlstadLitteraturNöjesfabrikenRicky AndreisVärmlands bokfestival

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.