Hoppa till huvudinnehållet

Anna Planting-Gyllenbåga vill att orden ska vara folkliga

Publicerad:
Anna Planting-Gyllenbåga är en av de författare som medverkar under Värmlands Bokfestival i helgen. Hon bor i Stockholm men är ofta hemma hos föräldrarna på Råtorp.
Anna Planting-Gyllenbåga är en av de författare som medverkar under Värmlands Bokfestival i helgen. Hon bor i Stockholm men är ofta hemma hos föräldrarna på Råtorp. Foto: Frida Jansson Högberg

Skrivandet är Anna Planting-Gyllenbågas sätt att kommunicera under jobbiga stunder i livet. Hennes dikter är berättelser ur hennes vardag och om livet, men:

– Jag gillar inte ordet dikt egentligen. Det betyder påhittat och det jag skriver om är inte på något sätt påhittat utan bara en rimmad version av verkligheten.

Framför allt är det rytmen och tempot hon gillar, för henne känns det helt naturligt att skriva om världen genom rim och dikter. Så har det varit sedan 2011, då hon var inlagd på behandlingshem för ätstörning.

– När jag blir väldigt stressad och inte riktigt orkar så har jag inte ord, det blev ett sätt att förklara för andra var jag menade. Den första dikten jag skrev till personalen hette bara "Anna", det var så jag berättade om mig själv.

Anna Planting-Gyllenbåga hade då inte fått sina diagnoser, högfungerande autism och adhd, utan fick dem när hon var inlagd för ätstörningarna. Då var hon runt 24 år, hon minns inte riktigt, för ålder är något hon tycker är svårt.

– Jag har aldrig fallit inom ramarna för ålder, därför tänker jag sällan i termer av ålder. Ålder ger krav och jag kan aldrig leva upp till det.

Hennes första bok, Som en vit liten strumpa: ett A-barns trottoarer, kom 2013.

– Det är mina reflektioner om hur mitt liv har varit. Det är min trottoar. Jag var för ung för att skriva en memoar eller biografi, så trottoar handlar om vad jag har trott om livet.

Leker med orden

Hennes andra bok, ett A-barns betraktelser, släpptes förra året. Den handlar mer om livet i stort, om familjen, om olika situationer, om att växa upp, om diagnoserna – även om hon understryker att hon är så mycket mer än sina diagnoser.

Att hon kallar sig för ett A-barn kanske vissa hajar till på, men det är ju bara logiskt. Bokstaven A genomsyrar hennes liv på så många sätt: Anna, autism, adhd, ambitioner, anorexi, annorlunda... Hon gillar att trixa med orden.

– Jag brukar säga att jag är "autistic artistic". Jag vill vara språkligt kreativ.

Foto: Frida Jansson Högberg

Bemöter med humor

Humorn är också ett viktigt verktyg. Anna Planting-Gyllenbåga menar att det är ett sätt att avväpna andra på. Den genomsyrar många av hennes texter och i hennes föreläsningar. Att föreläsa har blivit ännu ett sätt för henne att upplysa andra. Även om hon nu är van vid att stå på scenen kan det kännas överväldigande.

– Det började med att en kvinna på behandlingshemmet frågade mig om jag ville följa med och läsa mina dikter inför andra. Jag var där en kvart, läste mina dikter och gick därifrån. Nästa vecka ska jag till Malmö och vi ska föreläsa en heldag.

Nyligen var hon även med i Postkodmiljonären och fick då mycket uppmärksamhet. De flesta berörs av hennes ord men visst finns det de som är elaka.

– Dem brukar jag möta med humor. Utgår man från sig själv så kan de aldrig komma tillbaka med något. Jag brukar ibland säga "jag har autism, vad är din ursäkt".

Skriver spontant

Skrivandet kommer när det kommer, det är inget tidsbestämt. Ibland måste hon avbryta något hon gör för att dikterna och rimmen dyker upp i huvudet.

– Jag har fått ta pauser när jag har borstat tänderna och skrivit på servetter på behandlingshemmet eller i mobilen. Jag skriver oftast när andan faller på. Ibland tar det väldigt lång tid emellan ibland kan jag bara producera, säger hon.

– Det är som Nalle Puh säger; "Ord och poesi är ingenting man hittar det är något som hittar en själv så det enda man måste göra är att vara där de kan hitta en".

Folkliga texter

I framtiden vill hon ge ut fler böcker, skriva för större förlag, göra en lärobok på rim – "Jag tror man lär sig mer på rytm", förklarar hon – och framför allt tonsätta sina dikter.

– Att nå ut med mina texter genom musiken, jag gillar singer-/songwriter-stilen. Det är något speciellt med folk som sitter på en stol och plinkar på en gitarr eller ett piano.

– Jag vill att mina ord ska bli folkliga, att man inte ska tänka på dem som tråkiga dikter. Dikter betyder ju osanning och det är inte det som jag kommer med.

Fotnot: Anna Planting-Gyllenbåga berättar om sitt skrivande på Kunskapsscenen klockan 15.00–15.25 på lördag.

Artikeltaggar

AutismKarlstadLitteraturPoesiVärmlands bokfestival

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.