Hoppa till huvudinnehållet

Fler krogar krigar mot knarket

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Mattias och Andreas Olsson, Br Olssons Elektriska och Olssons Bazar är med i Krogar mot knark. Här tillsammans med Helene Andersson, alkoholhandläggare, och Magnus Wallgren, samordnare Krogar mot knark.
Mattias och Andreas Olsson, Br Olssons Elektriska och Olssons Bazar är med i Krogar mot knark. Här tillsammans med Helene Andersson, alkoholhandläggare, och Magnus Wallgren, samordnare Krogar mot knark. Foto: Lisa Olaison

Användningen av narkotika ökar i samhället men alltfler av Karlstads krögare ansluter sig till projektet Krogar mot knark. Under veckan anslöt sig sju nya krogar till samarbetet.

Det nationella nätverket Krogar mot knark startade 2002 och nådde Karlstad 2005. Från början var det fem krogar som var med men i dag uppgår antalet till tolv vilka vill jobba aktivt för att stoppa användningen av narkotika i samhället. Under tisdagen samlades de involverade organisationerna och krögarna på Olssons Bazar där de sju nya krogarna undertecknade avtalen.

Inte bara nattklubbar

När Krogar mot knark startade riktade man sig främst mot nattklubbar men i dag förekommer droger även på andra krogar. Alla krogar med serveringstillstånd är välkomna att delta.

Krogar mot knark i Karlstad är ett samarbetsprojekt mellan krogarna, Karlstads kommun, polisen och Clarahälsan. En viktig del i avtalet är de slumpmässiga drogtesterna på krogpersonal som genomförs i samarbete med Clarahälsan.

Informerar polisen

Personalen på krogarna kan informera polisen om de ser något misstänkt.

– Det här har gett resultat även om jag inte kan rabbla några siffror, säger Mattias Forssten, områdeschef på polisen. Men det har inneburit ökad samverkan och ger oss möjlighet att prata mer direkt med krögarna så de inte känner på samma sätt att vi kommer in och dämpar deras verksamhet. Genom ökad förståelse har vi fått effekt.

En effekt av samarbetet kan bli att personer som använder droger undviker krogarna som ingår i samarbetet Krogar mot knark och i stället går till andra ställen.

– Alla vet väl inte vilka krogar som är med men det blir de ganska snart varse ju mer vi är ute. Men drogmiljön är ju som på andra ställen i samhället, den flyttar sig och det är vårt jobb att jaga dem.

Mattias Forssten menar att polisen varit ganska aktiva de senaste fyra-sex månaderna.

– Vi är ute och kontrollerar gästerna, det är det primära. Ibland gör vi större insatser med stor bemanning, ibland mindre, resurserna beror på om vi har stora problem i övrigt.

Kokain är en av de vanligaste drogerna på krogen i dag.
Kokain är en av de vanligaste drogerna på krogen i dag. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det är främst kokain och cannabis som förekommer i krogmiljöerna i dag.

– För 10-15 år sedan såg vi nästan inget kokain på krogarna. Då var det amfetamin och heroin som användes i missbrukarkretsar men det är i en annan värld. Kokainet ses mer som en festdrog som "vanliga" människor tar och därför ser vi en ökning.

För de krogar som är med anordnas varje år en utbildning som ska ge personalen mer kunskap om hur narkotikapåverkade personer ser ut och vilka beteenden som är kopplade till narkotikaanvändning.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKrogarNarkotikaNyheterPolisen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.