Hoppa till huvudinnehållet

Här blir seniorer digitala

Publicerad:
Eivor Duenzing och Inga Kartman var några av deltagarna i inspirationsdagen i Vålbergsskolan.
Eivor Duenzing och Inga Kartman var några av deltagarna i inspirationsdagen i Vålbergsskolan. Foto: Britta Staake

"Farmor, du som är så gammal borde kunna det här. Jag är elva år och jag kan"!

Den kommentaren fick Kerstin Eriksson av sitt barnbarn. Nu ska hon själv bli mer digital genom att delta i den utbildning som hölls i Vålbergsskolan i går.

Att låta skolungdomar inspirera seniorer att bli mer digitala är en satsning från Karlstads kommun. Kommuninvånare över 65 år har bjudits in och träffarna som hittills hållits i Molkom och Vålberg har i princip varit fullbokade.

Kul att lära ut

– Vi har tagit in fler elever än det var tänkt från början eftersom de tycker att det är så kul och seniorerna som deltagit vill ha fler tillfällen, sa Ann-Charlotte Andersson, enhetschef vid Kontaktcenter som ansvarar för projektet.

På plats i Vålbergsskolan fanns representanter från Resurscentrum, banker och trafik eftersom det är tjänster inom dessa områden som ofta efterfrågas.

Kerstin Eriksson satt med iPad och mobiltelefonen framför sig.

– Jag vill lära mig mer, jag jobbar en del med auktioner och vill kunna söka information om till exempel en person kommer in och visar upp en stol. Jag använder telefonen en del men har egentligen aldrig varit intresserad. Fast jag tycker att jag borde kunna lära mig. Eleverna är jätteduktiga men det tillhör ju en annan generation.

Kerstin Eriksson har inte varit speciellt intresserad av att lära sig digital teknik. Men nu ska det bli ändring på detta.
Kerstin Eriksson har inte varit speciellt intresserad av att lära sig digital teknik. Men nu ska det bli ändring på detta. Foto: Britta Staake

Även hennes man Berndt Eriksson var med.

– Jag kan lite grann, betala räkningar och googla.

Wilma Andersson och Maja Nilsson är båda 14 år, och två av instruktörerna.

– Det här är en kul grej, tyckte Wilma Andersson. Det som många vill lära sig är att söka och sedan kunna spara uppgifterna utan att behöva leta igen.

– De kan ganska mycket, ansåg Maja Nilsson. Videochatt är en sak som en del vill lära sig.

Vid ett annat bord satt bland andra Eivor Duenzing och Inga Kartman. Även de uppskattade utbildningen.

– Jag tycker plattan är bra, den kan man ha på köksbordet, sa Eivor Duenzing.

Berndt Eriksson guidas i den digitala djungeln av Wilma Andersson och Maja Nilsson.
Berndt Eriksson guidas i den digitala djungeln av Wilma Andersson och Maja Nilsson. Foto: Britta Staake

Syftet med inspirationsdagarna är att få seniora Karlstadsbor att känna sig mer trygga med att använda dator, surfplatta, telefon och digitala tjänster. Motsvarande utbildningar kommer att hållas på Karlstad CCC den 19, 20 och 21 november. Men eftersom efterfrågan på platser varit så stor pågår planering för fler inspirationsdagar.

Artikeltaggar

ÄldreDigitaliseringNyheterVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.