Olägligheten är en del av livet

Krönikor
PUBLICERAD:
Inget kaffe kvar i bryggaren inför mötet? Det är lätt att bli arg över enstaka händelser, i stället för att vara nöjd över att allt oftast flyter på ganska bra, menar Erika Bergkvist.
Foto: JESSICA GOW / TT

När kom något i ditt liv senast lägligt? Vattenläckan, förkylningen eller datorhaveriet på jobbet. Låt mig gissa; aldrig? För mig är det i alla fall känslan jag alltid fått och får. Att allting, vad och när det än händer, kommer olägligt.

Vi gillar mönster, struktur och att organisera. Varför? För att vi ska få koll på läget och för att färre oförutsedda saker ska ske. Det ger oss trygghet, eftersom det lätt kan bli rörigt för oss annars. Jag älskar listor, planer, mönster och att sätta upp mål. Det verkar det dock inte som att universum gör, för oftast känns det som att det arbetar allt det orkar för att fucka upp mina planer. Det sätter käppar i hjulen som hindrar mig från att komma fram i tid eller hinna klart med något på jobbet. Därför skyndar jag mig alltid lite extra, just ifall det oförutsett olägliga sker. Och det gör det ju nästan alltid, men trots att jag stått där och tänkt att det nog kommer ske så svär jag ändå över hur olägligt det kommer.

– Det kunde väl ha börjat snöa på julafton istället för två dagar innan, jag har ju massor av saker som ska uträttas!

– Näej, men vem fan har druckit upp allt kaffe, jag ska ju in på möte om två minuter och hinner inte brygga nytt!

– Var Therese tvungen att gå och bli sjuk just nu det passar inte in i tidplanen.

Erkänn. Du tänker också så.

Därför skyndar jag mig alltid lite extra, just ifall det oförutsett olägliga sker.

Om vi vänder på det så ser vi att allt som oftast är livet rätt lägligt eftersom vi egentligen blir glada av att se snö under julen, kaffekannan är oftast välfylld när du kommer till fikat (utom just den gången) och din kollega som blev sjuk är ju faktiskt frisk för det mesta.

Det är också en bov i vårt stressade samhälle när vi hela tiden ser det där olägliga som hinder och problem. Att vi får en förkylning mitt i den mest hektiska perioden kan ju faktiskt bero på att vi stressat för länge och att kroppens immunförsvar inte orkade mer. Vilket i sin tur gör att vi snällt får ligga till sängs ett par dagar och vila.

Det här med universum kanske låter flummigt, men var och en får kalla det vad den vill. Min poäng är det där olägliga kanske är det som är livet, och inget vi ska lägga någon värdering i eller försöka styra allt för mycket. För jag vet att du också upplevt det där när man forcerar och tvingar fram saker. Efteråt står man där och undrar vad som var så viktigt med det, där blev ju ändå inte bra. Kanske var det just universum eller vad man nu väljer att kalla det, som visade att det inte vara rätt väg att gå helt enkelt, men vi valde som vanligt att inte lyssna.

Livet händer och det är aldrig olägligt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.