Hoppa till huvudinnehållet

Stefan Sundström: "Det är inte lika kul längre"

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Stefan Sundström kommer till Karlstad i kväll och ger sin solospelning Domedagspredikan på Scalateatern.
Stefan Sundström kommer till Karlstad i kväll och ger sin solospelning Domedagspredikan på Scalateatern. Foto: Jeanette Andersson

Domedagspredikan är namnet på Stefan Sundströms nya album liksom han pågående turné. I kväll spelar han på Scalateatern och lovar att bjuda på nya låtar, men erkänner att han tröttnat på turnerandet.

Domedagspredikan låter lite ödesmättat och det är passande i dessa tider, menar han.

– Om man lyssnar på låten så framgår det ju att det här är något som har pågått länge. Jag tar in det bibliska i skeendet, även om jag inte instämmer i allt som står i bibeln. Men jag vill lägga lite tyngd i det som händer.

Nästa år fyller Stefan Sundström 60 år varav 40 som artist. Han har en given plats i den svenska vistraditionen och hans texter handlar om såväl samhället som den lilla människan. Många har lärt känna hans figurer Jan Banan, Gubben Grå och Sabina. Hur mycket gammalt respektive nytt som kommer att framföras på Scalateatern beror på publiken, säger han.

– Men det blir mycket nytt från nya plattan. För oss artister som hållit på så här länge brukar ändå publiken vilja att man ska spela samma låtar.

Domedagsturnén har rullat på sedan 1 oktober och pågår till och med 7 december. När KT talar med Stefan Sundström befinner han sig i Norge.

– Det har varit lite spelningar i västra Norge. Men även lite semester, jag har varit och besökt en kille som håller på med permakultur.

Just odlingen är ett av Stefan Sundströms stora intressen, inte minst tomatodling.

– Turnén startade efter att tomatskörden var klar och jag kommer nog att trappa ned på spelandet, jag kommer väl att sluta som en gammal grönsak.

Moppe i Värmland

Förra sommaren deltog han i Packmopedsturnén och besökte olika orter i Värmland. På Scalateatern har han stått på scenen tidigare, för tio-tolv år sedan, även om det då var med ett band, nu är det en soloturné.

Stefan Sundström är inte enbart musiker utan kan även titulera sig författare och skådespelare. Nyligen kom han ut med en bok om bokashi som handlar om biologisk mångfald. I samarbete med naturskildraren Martin Emtenäs och Riksteatern har han varit på turnén Vi som bor här där temat varit bland annat biologisk mångfald.

När Domedagspredikan är avslutad kommer Stefan Sundström att ta det lugnt ett tag. Och det är musiken som kommer att få stå tillbaka. Liksom turnerandet.

– Det är inte lika kul längre. Det var roligare när man var yngre, nu sker det på ett lugnare sätt. jag försöker i stället att intressera mig för platserna jag besöker, till exempel genom att promenera.

När KT talar med Stefan Sundström promenerar han i Oslo och han har även planer på att kanske upptäcka Karlstad och Lars Lerins museum.

- Jag har varit i kontakt med Nino (Ramsby) som är en gammal kompis, så det är kan bli ett besök på Sandgrund.

Artikeltaggar

KarlstadKonserterNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.