Det har gått ett och ett halvt sekel sedan de första tågen rullade in vid järnvägsstationen i stan. Under onsdagen firades centralstationen med tårta och en utställning där väntande resenärer kan lyssna till en tidsresa.
När järnvägen var färdig innebar det ett helt nytt sätt för värmlänningarna att resa på.
– Jag tror att järnvägen och stationen kommer fortsätta ha en lika stor roll i framtiden. Då var det inte något för gemene person på samma sätt, betydelsen är större i dag eftersom vi reser mer kollektivt i vardagen, till och från jobbet till exempel, säger Åsa Dahl, affärsområdeschef på Jernhusen som förvaltar stationsbyggnaderna.
1869 var linjen mellan Karlstad och Kristinehamn färdig och när rälsen till Arvika var färdig två år senare kunde man nu ta tåget ända till Oslo för första gången.
Åsa Dahl tycker att firandet av stationen är viktigt för att värna dess kulturhistoriska värde.
– Det är ett fantastiskt kulturarv och går man förbi här varje dag så kanske man inte tänker på vilken historisk pärla det faktiskt är.
Stationsbyggnaden, som är en av landets äldsta, är troligtvis ritad av Hjalmar Kumlien, även om det var SJ:s chefsarkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd som signerade ritningarna. Edelsvärd hade en idé om att tågstationerna skulle vara fonden för några av städernas mest centrala gator. Byggnaden har drag av nyrenässans och har inte förändrats mycket genom åren och så ska det förbli.
– Den kommer fortsätta vara en central del i det nya resecentrumet men vi vill ha fler byggnader som komplement. Däremot har vi en önskan om att kunna ha en bro över spåren igen som man hade förr, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C).