Demokratin lever farligt

Ledare
PUBLICERAD:
Boris Johnson drömmer om ett återupprättande av den brittiska stormakten, skriver Per Scheutz. Men han stöter på hårt motstånd från sina politiska motståndare och frågan är om han ens får sitta kvar på premiärministerposten efter nyvalet i december.
Foto: UK Parliament/Jessica Taylor
”Jag är smärtsamt medveten om hur sårbar demokratin är”. Det säger den amerikanska statsvetaren Sheri Berman i en ny bok.

Demokratin som vi känner den är inte en självklarhet. Tvärtom är den en ömtålig konstruktion som kräver ständig omvårdnad. Antidemokratiska krafter sprider sig runtom i världen. Det följer ett tydligt mönster. Karismatiska och populistiska ledare lovar att rädda nationen och ge makten tillbaka till ”folket”. En utsatt grupp pekas ut som ett hot. Medborgarnas världsbild förvrängs genom desinformation och smutskastningskampanjer. Demokratiska institutioner undermineras genom att oberoende domare byts ut mot partitrogna och fria medier tvingas stänga ner. Det är kombinationen av en inskränkt demokratisyn och en principiell antipluralism som gör dagens aggressiva högerpopulism till ett akut hot mot demokratin. Dagligen ser vi exempel på detta i länder som Ungern, Polen, Turkiet, Kina, Indien, Ryssland och USA.

Timothy Snyder, professor i historia vid Yale University har i sin utmärkta bok ”Vägen till ofrihet” beskrivit hur Ryssland och Putin hittade allierade hos nationalister och radikaler överallt. Populismens framväxt, brexitomröstningen och valet av Donald Trump till USA:s president var alla ryska mål men att dessa uppnåtts säger något om västvärldens sårbarhet. Madeleine Albright, tidigare amerikansk utrikesminister med en uppväxt i det tidigare kommunistiska Ungern har i sin synnerligen läsvärda bok ”Fascism” gett en personlig och angelägen granskning av fascismen under 1900-talet och hur dess arv formar världen av idag. Albright är för övrigt känd för sitt uttalande om att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor. En fascist skriver Albright är en person som påstår sig tala för ett helt land eller en grupp, som är ointresserad av andra människors rättigheter och som är beredd att ta till vilka medel som helst, även våld, för att uppnå sina syften.

Den svenska demokratin anno 2019 står visserligen stadigt men såväl globalt som i Sverige är demokratin satt under press. 2019 är ett märkesår för den kommunala och regionala demokratin i Sverige. Mitt i natten den 17 december 1918 fattade Sveriges riksdag det historiska principbeslutet att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i Sverige; något som inte minst De frisinnade, Liberalernas i Sverige ursprung aktivt var med och drev igenom. Jubileet ska pågå till januari 2022, hundra år efter att de fem första kvinnorna tog plats i Sveriges riksdag.

Slutligen kan vi konstatera att den farlige, okunnige, opålitlige och allmänt obehaglige mytomanen i Vita Huset nu fått sin motsvarighet i den inte lika farlige men minst lika oförutsägbare men intellektuelle och välutbildade pajasen i nummer 10 Downing Street. Boris Johnson drömmer om ett återupprättande av den brittiska stormakten.

”Rule Britannia, Britannia rule the waves”. Nu återstår att se om regeringen Johnson slutligen får igenom sin Brexit i parlamentet efter det överenskomna nyvalet den 12 december.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.