Agnes är redan Lucia

Nyheter
PUBLICERAD:
Agnes Bengtsson lever med musiken, både under studierna och på fritiden, med sång, fiolspel och musikaler.
Foto: Frida Jansson Högberg
Musiken har alltid varit en viktig del i Agnes Bengtssons liv. Den upptar hennes tid från morgon till kväll, både under studierna och på fritiden. När hon inte spelar och sjunger själv besöker hon gärna musikaler.

– Mina föräldrar träffades på Wermland Opera där pappa var ljudtekniker och mamma påkläderska. Så jag har varit där en hel del.

Hon beskriver sig själv som en glad och positiv tjej som gillar utmaningar. Och att vara en av kandidaterna till Värmlands Lucia kan väl ses som en sådan. Och visst har hon erfarenhet av att vara Lucia, närmare bestämt ett helt liv. Hennes mellannamn är nämligen Lucia.

Hon har även vanan av att gå i luciatåg har hon och även att bära luciakronan.

– Jag har gått i luciatåg sedan jag var barn. Första gången jag var lucia var jag liten. Sedan gick jag i musikklass på Norrstrandsskolan och deras musikklasser brukar ha två stora konserter varje år. Då var vi cirka 180 elever som är med.

För två år sedan, när Agnes Bengtsson gick i nionde klass, fick hon vara lucia en av gångerna.

– Det var en ära! Det var det häftigaste jag har varit med om, det var väldigt härligt att stå där.

Familjen besöker ofta musikaler och musiken utgör en stor del av såväl studierna som fritiden. Hon sjunger och spelar fiol och det handlar mycket om musik när Agnes Bengtsson umgås med sina kompisar men de hinner även med en hel del annat.

– Vi brukar åka skidor och skridskor, det tycker jag är kul.

Agnes Bengtsson går andra året på Sundstagymnasiets musiklinje och hennes planer inför framtiden kretsar också om musik.

– Jag har kollat på utbildningar till musiklärare och även sångpedagog. Jag skulle kunna tänka mig det i kombination med lärare i något annat ämne, till exempel matte eller engelska. Jag tycker om att lära ut saker.

Agnes Bengtsson tycker mycket om sådant som rör lucia och jul.

– Jag älskar lucialåtarna och gillar allt med julkonserter och liknande.

Hon är också mycket förtjust i julen och allt däromkring.

– Jag tycker om att träffa släkten, hela traditionen. Det är en trygg punkt som man vet är likadan varje år.

Agnes Bengtsson

Ålder: 17 år

Gör: Studerar musikprogrammet på Sundstagymnasiet

Bor: Romstad

Familj: Mamma och pappa

Intressen: Sjunga, spela fiol, träna. Har dansat mycket tidigare men drabbats av en skada.

Förebild: Mamma

Lyssnar på: Musikaler, till exempel Chess.