Sex hyllmeter böcker rensades bort - plats för nya inköp

Krönikor
PUBLICERAD:
Sex hyllmeter böcker har rensats bort så nu kan bokälskande Gunvor Sand köpa nya.
Foto: Karin Wesslén / TT

När jag gick i pension lovade jag mig själv lite halvhjärtat att jag inte skulle köpa några fler böcker utan i stället enbart nyttja offentliga bibliotek. Härigenom skulle jag spara pengar och utrymme i våra redan överfyllda bokhyllor. Men efter några år som pensionär kan jag väl erkänna att det gick sådär. Jag är en dålig konsument när det gäller kläder, heminredning och teknikprylar, men när det kommer till mat och böcker är jag svårartat hagalen, och då går det som det går: både midjemått och bokhyllor sväller över alla bräddar, och till slut har jag böcker överallt och kläder i fyra storlekar från lika många decennier.

Att avstå från att köpa nya härliga böcker och god mat var såklart en usel idé för en sån som jag. Problemet med överfulla garderober och bokhyllor kvarstod dock och kunde lösas endast medelst en kraftfull rensning. Där rök alla de där små undren i storlek 34 som jag inte har kunnat bära på femton år men alltför länge närt en dröm om att komma i. Plötsligt fanns det gott om plats i garderoberna; riktigt ödsligt blev det och väldigt tydligt att jag nog borde göra en eller annan nyanskaffning i rätt storlek. Alla de där plaggen i något som gränsade till barnstorlek har jag redan glömt, och nu ska här skapas vid spisen!

Så var det dags för bokgallringen. Det var inte så himla längesen vi gjorde den förra, men den här gången släppte alla spärrar: ut med skiten! Sex hyllmeter blev det. Sex hyllmeter bortgallrad litteratur av de mest skiftande slag. Bland alla böcker av god kvalitet, som vi kan tänka oss att läsa om eller bläddra i, gömde sig en hel del skräp i sällskap med ointressanta verk av namnkunniga och erkända författare – de där böckerna som känns inaktuella och passé och som heller aldrig kommer att uppnå klassikerstatus. Där fanns böcker om mindfulness som gav mig traumatiserande stresspåslag när jag försökte praktisera idéerna, födelsedagspresenter från min ungdom, som jag sparat av sentimentala skäl, och små underliga konstböcker av vilka jag sparade en – den om Manet med en stilig etikett på försättsbladet: ”För flit och framsteg i teckning”. Maken försökte allt kassera den, men jag lyckades rädda denna raritet i sista stund.

Nu finns det luft i hyllorna. Jag kan lugnt köpa nya böcker. Men de där lättviktiga, som även en avdankad svensklärare frestas att köpa och läsa och som inte platsar i hyllorna, ska jag ta med i båten till sommaren och ställa in i gästhamnarnas bokhyllor.

Hur gick det då med bibliotekslånen? undrar du kanske. Eftersom det ena inte utesluter det andra gick det självfallet alldeles utmärkt, för parallellt med alla bokinköp jag gjort de senaste åren har jag sannolikt också bättrat på utlåningsstatistiken för Karlstads stadsbibliotek. För tid att läsa – det har den bokälskande pensionären!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.