Hoppa till huvudinnehållet

Väse firar 150 år - Så växte samhället fram

Publicerad:
Järnvägen är klar och stationsbyggnaden på plats. Bilden är antagligen tagen i början av 1900-talet. Observera stavningen på stationsnamnet Wäse och att det finns en elstolpe i närheten.
Järnvägen är klar och stationsbyggnaden på plats. Bilden är antagligen tagen i början av 1900-talet. Observera stavningen på stationsnamnet Wäse och att det finns en elstolpe i närheten. Foto: Väse hembygdsförening

Födelse. För 150 år sedan hade Väse sitt centrum där kyrkan och hembygdsgården ligger. Området där samhället finns i dag bestod mest av sumpmark, skog och ängar. Men sedan drogs järnvägen via Väse, stationen byggdes och däromkring växte ett livaktigt centrum fram. På lördag firar Väse samhälle 150 år.

– Det fanns gårdar runtomkring och Väse socken har en tusenårig historia. För 150 år sedan bodde här cirka 5 000 personer, i dag är vi omkring 2 000, säger Hans Wennberg, Väse hembygdsförening. Ett tag var faktiskt Väse större än Karlstad.

Stationen blev centrum

Grunden till att samhället kom att "flyttas" lades när riksdagen beslutade att dra Nordvästra stambanan, från Laxå till Charlottenberg, mellan Kristinehamn och Karlstad i stället för alternativet, mellan Norum och Nilsby.

Kring det norra alternativet fanns många markägare medan den södra sträckningen endast hade en.

Det första mejeriet i Väse. Detta brann ned och ett nytt byggdes på annan plats.
Det första mejeriet i Väse. Detta brann ned och ett nytt byggdes på annan plats. Foto: Väse hembygdsförening

– Det var lättare att förhandla men en markägare, säger Bodil Swenson, projektledare för jubileet. Det är imponerande att de för 150 år sedan hade kompetensen att konstruera en bana över vattendrag och att den fortfarande håller.

Väse antas ha fått sitt ortsnamn från en förmodad forntida offerlund som låg där gården Ve ligger. Offerlundar kallades förr Vi vilket betyder helgedom eller helig plats. När stationen byggts växte intresset för att starta verksamheter. Här öppnades bland annat en järnaffär och flera diversehandlar.

– Det var dit man gick för att köpa en sockerstrut. Här fanns alla möjliga varor och mycket hängde i taket, berättar Bodil Swenson.

Även andra företag växte upp runt stationssamhället. Här uppfördes ett sågverk där man även malde vetet som såldes som Wäse Idealgryn. Området blev en samlingspunkt med post, bank och en servering. På stationsbyggnadens övervåning bodde stationsföreståndaren.

I Väse vattenfabrik tillverkades bland annat läsken Trocadero som ska ha uppfunnits här. Bodil Swenson minns att hon som barn cyklade åtta-nio kilometer för att besöka Vattenfabriken där barnen kunde fynda Trocadero som såldes billigt om etiketterna hamnat snett.

Vy över Väse samhälle.
Vy över Väse samhälle. Foto: Väse hembygdsförening

Många verksamheter

– Samhället byggdes upp med telegraf, skomakare och bilverkstad, säger Hans Wennberg. Det fanns också en administrativ del med kommunalkontor. Tidigare skötte kyrkan allt som till exempel skola och fattigvård. I slutet av 1800-talet var Väse en egen kommun. Sedan slogs Väse samman med Ölme innan kommunreformen 1971 då Väse kom att tillhöra Karlstad och Ölme Kristinehamn.

Storgatan i Väse. Till vänster ses järnhandeln och Väses första byggnad.
Storgatan i Väse. Till vänster ses järnhandeln och Väses första byggnad. Foto: Väse hembygdsförening

Stationsbyggnaden står i dag tom och den är belagd med rivningsförbud. Intresse har funnits för olika verksamheter men det krävs kostsamma reparationer. Man har till och med varit i kontakt med LKAB i Kiruna för att förhöra sig om möjligheterna att flytta den.

Men tågen stannar fortfarande och Väseborna är stolta över sitt samhälle. Beslutet att ställa till med en stor jubileumsfest är ett sätt att skapa gemenskap.

– Visst kan man bli ledsen i ögat men var tid har sin prägel, säger Bodil Swenson. Förr talade man om järnvägen, i dag pratar vi om fiber. Vem vet hur det ser ut om 150 år?

Hans Wennberg och Bodil Swenson ingår i den arbetsgrupp som har planerat länge inför firandet av Väse 150 år.
Hans Wennberg och Bodil Swenson ingår i den arbetsgrupp som har planerat länge inför firandet av Väse 150 år. Foto: Britta Staake

Det senare kan man få en fingervisning om på lördag då elever från F-6 fått i uppdrag att rita Väse om 150 år. Bilderna visas vid en utställning på Granberga. Bakom jubileet står Väse framtid, Väse hembygdsförening och Vildaparken med stöd av Karlstads kommun. Firandet tilldrar sig på olika platser, bland annat vid stationsrondellen där man bland annat gå tipspromenad och ta en tur med sightseeingtåget. Även i Vildaparken och hos föräldrakooperativet Räven anordnas aktiviteter..

Artikeltaggar

JärnvägJubileumNyheterVäse

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.