Hoppa till huvudinnehållet

Hårda tider väntar för Hammarö

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Det stora underskottet för 2019 beror delvis på att kommunen fått skjuta in kapitaltillskott i Vindpark Vänern.
Det stora underskottet för 2019 beror delvis på att kommunen fått skjuta in kapitaltillskott i Vindpark Vänern. Foto: Erik Nygren

När budgeten för 2019 togs var prognosen ett överskott på tio miljoner kronor. Men nu lutar det mot ett underskott på 18 miljoner kronor.

Hårda besparingar väntar Hammarö kommun, trots skattehöjningen på 1,50.

– Det blir fortsatt tungt ett antal år, säger kommunstyrelsens ordförande Bosse Henriksson (M).

Skattehöjningen kommer att ge omkring 60 miljoner kronor i intäkter men det krävs ändå besparingar på 58 miljoner kronor under 2020 och 40 miljoner kronor nästa år.

– Skattehöjningen ska bort inom ett antal år, när vi har fått en ekonomi i balans. Vi räknar med att det kommer att ske någon gång 2022-2024, men en förutsättning är att vi klarar besparingarna.

Under måndagen behandlades delårsrapport 2019 och preliminära budgetramar av kommunstyrelsen. Det stora underskottet för 2019 beror delvis på att kommunen fått skjuta in kapitaltillskott i Vindpark Vänern.

– Även socialnämnden har fått ett större underskott än väntat. För att nå målet blir det bara kärnverksamheterna som blir kvar de närmaste åren.

De preliminära budgetramarna för 2021 har tagits fram i ett tidigare skede av vad som brukar göras i syfte att komma i gång med "tänket" kring möjliga åtgärder redan under hösten 2019. S och V deltog inte i beslutet då de kommer att lägga ett eget förslag. Det nya partiet Sans och balans stödde Hammarösamverkans förslag. Ärendet tas uppp i kommunfullmäktige den 28 oktober.

Artikeltaggar

BudgetarHammarö kommunHammarö kommunNyheterSkatter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.