Hoppa till huvudinnehållet

Insatsledaren minns Domusbranden: – Det var noll sikt där inne

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
– Det rökfylldes på tio minuter så förutsättningarna var obra, kan man säga, säger dåvarande insatsledaren Alf Gäwerth.
– Det rökfylldes på tio minuter så förutsättningarna var obra, kan man säga, säger dåvarande insatsledaren Alf Gäwerth. Foto: Peter Bäcker

Det har snart gått 20 år sedan den stora Domusbranden. Totalt jobbade 80 brandmän i över tio timmar med att släcka branden. Den som var mitt i den minst sagt svårjobbade smeten var Alf Gäwerth.

Han var den som från början till slut fick leda styrkan av brandpersonal. Larmet kom 17.40 på onsdagseftermiddagen den 27 oktober 1999 och redan från starten var förutsättningarna allt annat än optimala.

– Jag reagerade på att det var ett inringt larm från en anläggning som har ett automatiskt brandlarm. Men redan från vagnhallen kunde vi se den svarta röken. Jag tänkte att det kanske var på taket det brann och då kan det stämma att det inte går något automatlarm, berättar han.

 • Alf Gäwert (gult i mitten) var spindeln i nätet under arbetet.
  Alf Gäwert (gult i mitten) var spindeln i nätet under arbetet. Foto: Anders Hanson
 • Alf Gäwerth.
  Alf Gäwerth. Foto: Frida Jansson Högberg

Automatlarmet kom först när Alf Gäwerth och den fulla styrkan av brandpersonal var på väg till platsen. Hade larmet reagerat på rök i stället för värme hade man kunnat vara på plats mycket tidigare.

Först på plats var brandingenjör i beredskap som av en slump var där för att köpa jympaskor, minns Alf Gäwerth. Tillsammans med butikspersonalen kunde man snabbt utrymma varuhuset lagom tills dess att styrkan var på plats. Då kom nästa problem.

– Vi fick en anvisningsväg som inte var så bra. I stället för att komma till klädavdelningen så snurrade rökdykarna runt på parfymavdelningen. Därför fick vi backa ut och gå genom huvudingången i stället, vilket var en lång, väldigt lång väg.

 Insatsen krävde personal från tio olika stationer, som mest jobbade ett 50-tal samtidigt.
Insatsen krävde personal från tio olika stationer, som mest jobbade ett 50-tal samtidigt. Foto: Peter Bäcker

Startade med slipspress

Orsaken till branden var en slipspress av modell äldre som fanns på klädavdelningen på entréplan.

– Den stod undangömd i något klädförråd och var inkopplad och torr på vatten. Den var från 1920-talet och hade inget överhettningsskydd.

Entréplan i varuhuset var stor och saknade avdelningar, i princip var det en 4 000 kvadratmeter stor brandcell, menar Alf Gäwerth. Det försvårade arbetet.

– Det rökfylldes på tio minuter så förutsättningarna var obra, kan man säga. Men jag hade som inriktning att branden inte skulle sprida sig från den stora cellen, och att vi inte skulle få några personskador och det klarade vi, förutom några mindre skador. Det krävdes mycket slang och mycket folk.

Slipspressen som var boven bakom branddramat.
Slipspressen som var boven bakom branddramat. Foto: Birgitta Johansson/Räddningstjänsten

"Himla logistik"

Tidigt begärdes förstärkning in utifrån och personal från bland annat Karlskoga, Kristinehamn, Grums och Hammarö var med och bekämpade branden. Totalt handlade det om 80 personer från tio olika brandstationer och som mest ett 50-tal samtidigt. Att vara spindeln i nätet där var inte lätt.

– Vi hade sex rökdykarinsatser pågående samtidigt som mest så det var en himla logistik. Alla hade olika radioapparater och radiokanaler. Jag fick gå till alla rökdykarinsatserna för att få en bild av läget, om vi var på rätt ställe. Hade jag haft en stegräknare då hade den nog flippat ut.

Släckningsarbetet var svårt. Takhöjden och bjälkarna skapade dolda utrymmen för branden. Övertändningar bildades och brandmännen var tvungen att utrymma lokalen under en period.

– Du kan ju tänka dig alla plastgalgar, vad som hände med dem när det blev varmt, till exempel. Det var en otrolig rökutveckling och värme därinne. Vi var oroliga att betongen skulle tappa bäringen men den var platsgjuten så den höll.

 • Först framåt elva-tiden på kvällen var branden under kontroll.
  Först framåt elva-tiden på kvällen var branden under kontroll. Foto: Peter Bäcker
 • Det tog lång tid innan den svarta röken till slut byttes ut mot vit vattenånga.
  Det tog lång tid innan den svarta röken till slut byttes ut mot vit vattenånga. Foto: Peter Bäcker
 • Hela källaren skumfylldes för att stoppa brandspridningen.
  Hela källaren skumfylldes för att stoppa brandspridningen. Foto: Anders Hanson

Inte förrän vid 23-tiden på kvällen var branden under kontroll. Då hade man lyckats begränsa branden genom att bland annat skumfylla hela källarvåningen. Det var många intensiva timmar för räddningstjänsten.

– Jag hade ändå hyfsad tillförsikt under tiden. Vissa situationer kände jag att vi behövde få dit mer folk och vatten, att det helst skulle skett i går, men det fick ta sin tid. Jag hade ett bra stöd från stabsbussen.

 • Huvudentrén efter branden.
  Huvudentrén efter branden. Foto: KT Arkiv
 • Mycket arbete återstod när branden var släckt.
  Mycket arbete återstod när branden var släckt. Foto: KT Arkiv

Foton klarade sig

Vid 04-tiden på morgonen var branden till slut släckt. Hela markplanet var då utbränt. Förstörda varor och skador på byggnaden uppgick till närmare 100 miljoner kronor. Andra och tredje planet hade till viss del skyddats av de branddörrar som sattes in under 1980-talet. I den skumfyllda källaren klarade sig dock varor till ett värde av 15 miljoner kronor som sedan reades ut.

– Skummet i källaren gjorde även att vi kunde rädda allas foton som blivit inlämnade för framkallning. Och optikerrecepten som fanns tidigt på entréplan kunde också räddas, säger Alf Gäwerth nöjt.

 • Förödelsen på markplan var stor efteråt, men varor värda 15 miljoner kronor räddades och reades ut.
  Förödelsen på markplan var stor efteråt, men varor värda 15 miljoner kronor räddades och reades ut. Foto: Helena Dahlgren
 • Personalen på Domus i Karlstad köar för att få hämta ut sina personliga tillhörigheter, efter branden som totalförstörde varuhuset.
  Personalen på Domus i Karlstad köar för att få hämta ut sina personliga tillhörigheter, efter branden som totalförstörde varuhuset. Foto: Peter Bäcker

Han tror att om situationen hade uppstått i dag hade förutsättningarna varit annorlunda.

– Dels är radiokommunikationen bättre, liksom ett uppdaterat brandskydd med tidigt upptäckt av brand. Genom en centralapparat kan man få en angivelse på en karta var branden började och var den spridit sig.

– Men det viktigaste var att vi fick med oss lika många brandmän hem och vi klarade jobbet.

Artikeltaggar

BränderKarlstadNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.