Wermland opera vill skapa nya traditioner

Publicerad:
Ole Wiggo Bang säger att Wermland opera vill vara med och skapa nya traditioner. Foto: Lisa Olaison

Traditioner. Spana in fasadshowen, följ sedan med barnen in på en sagolik vandring och avsluta tillsammans med Stjärnorna i baren.

Allt detta erbjuds när Wermland opera utvecklar och bygger nya traditioner.

– Högtider är mycket förknippade med musik och sång och som institution vill vi tadel av detta, Ole Wiggo Bang, chef vid Wermland opera. Och som institution tycker vi att det är viktigt att skapa traditioner, det ska vara gratis eller billigt.

I försöken att skapa något unikt har man sett till vad som finns, huset, en stor orkester och viss teknik. Efter flera år med fasadshowen kände man att det var dags att ta tag i något nytt. En reklamfilm har tagits fram vilken visar prov på fasadshowen som gjorts med en modell i vinterlandskap. Från den 6.15 december kommer denna att visas klockan 17, 18 och 19 varje kväll.

Nytt för i år är den Julvandring för barn som anordnas. Här får man besöka Häxans pepparkakshus, titta in i tomtarnas verkstad och stanna till vid Askungens gyllene café.

30 per kvart

– Totalt är det åtta-nio stopp och vandringen avslutas på scenen där deltagarna får utföra något, säger Ole Wiggo Bang. Vi kommer att släppa in 30 personer i kvarten för att undvika trängsel. Vandringen vänder sig till barn från tre-fyra år och uppåt.

Sedan är det de vuxnas tur. En kvart efter att de sista vandrarna gått ut öppnar teatern.

– Den första delen av showen är i en bar där man sitter tillsammans med stjärnorna, som en enkel form av interaktivitet.

Musik utlovas, från Sinatra via julsånger till musik från musikalen Måndag hela veckan.

– Efter pausen blir det en normal show. En del av underhållningen i baren är en del av scenen. Här skapas närhet och atmosfär.

Ole Wiggo Bang ser det som positivt med att skapa denna tradition och att Wermland opera tydligare etablerar sin plats.

– Det finns ett behov. Fler och fler är ensamma och här skapar vi en form av gemenskap. Traditionerna förändras.

Fasadshowen dyrast

Kostnaden för fasadshowen är beräknad till 800 000 koronor till vilket Wermland opera söker stöd från Karlstads kommun. Vandringen och showen medför inga större kostnader eftersom operan gör det mesta i egen regi.

Vandringen och showen Stjärnorna i baren pågår mellan 6 och 31 december. Men redan i november börjar de första tecknen på att något ska hända att synas. Det första blir utomhus, därefter kommer något vid entrén och senare en ispergola.

Artikeltaggar

JulKarlstadNöje/KulturOle Wiggo BangWermlandsoperan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare