Hoppa till huvudinnehållet

64 miljoner sämre än budget

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Sandra Johansson, platschef vid NCC var med vid ombyggnationen av Stagnellska, en av årets investeringar i Karlstad.
Sandra Johansson, platschef vid NCC var med vid ombyggnationen av Stagnellska, en av årets investeringar i Karlstad. Foto: Joachim Lagercrantz

Prognosen för 2019 visar ett överskott på 40 miljoner kronor. Men plusresultatet är ändå 64 miljoner lägre än vad som budgeterats.

Det framgår av prognosen för kommunens delårsbokslut som var uppe på dagordningen vid tisdagens kommunstyrelse. Efter åtta månader visar kommunen ett positivt resultat på 76 miljoner kronor men sett till helåret landar prognosen på 40 miljoner kronor.

Enligt prognosen investerar kommunen 921 miljoner kronor under året, hittills i år uppgår summan till 577 miljoner. Bland investeringarna finns nybyggnation av ett nytt hus vid Sundsta-Älvkullegymnasiet, ombyggnation av Västerstrandsskolan, Stagnellska, Kvarnbergsskolan och Rudsängens förskola.

För kommunkoncernen som helhet landar resultatet på plus 199 miljoner kronor. Koncernen har gjort investeringar med 748 miljoner kronor.

En uppföljning av verksamheten visar att koncernens arbete med att nå den strategiska planens övergripande mål går framåt. Kommunen bedömer att 12 mål av den strategiska planens 22 övergripande mål kommer att vara uppnådda vid årets slut.

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att delårsbokslutet och helårsprognosen för koncernen godkänns.

Men utifrån den ekonomiska situationen får nämnderna i uppdrag att fortsätta att redovisa utförda och planerade åtgärder för att begränsa den negativa avvikelsen mot årsbudget 2019. Detta ska ske i samband med årsredovisningen för 2019. Nämnderna ska också redovisa en ekonomisk plan med syfte att hantera 2020 inom årsbudget.

Artikeltaggar

BudgetarKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.