Hoppa till huvudinnehållet

Lillerud bygger eget hunddagis

Publicerad:
Inget spadtag men väl en planka som rivs bort från det garage som ska bli hunddagis. På bilden ses Johan Andersson, Niklas Bos och Anita Axelsson.
Inget spadtag men väl en planka som rivs bort från det garage som ska bli hunddagis. På bilden ses Johan Andersson, Niklas Bos och Anita Axelsson. Foto: Sofie Borg

LIllerudsgymnasiet planerar att utöka och förändra sin hundutbildning. Ett led i detta arbete är att starta ett hunddagis. I måndags började ombyggnationen av det garage som ska rymma hunddagiset.

När hunddagiset står klart är planen att det ska finnas plats för 25-30 hundar. Såväl kunder utifrån som personalens hundar är välkomna till dagiset som i princip kommer att fungera som ett vanligt hunddagis.

Del av undervisning

Däremot kommer det att finnas mer personal som tar hand om hundarna eftersom dessa till viss det kommer att vara en del av undervisningen. Eleverna kommer att ha möjlighet att göra praktik på hunddagiset och de kommer att få lära sig om hundskötsel.

– Vi håller på att göra om hundutbildningen, det kommer att bli mer träningsmöjligheter rent praktiskt, säger Anita Axelsson, projektledare, lärare och kommunikatör. Men det är inte riktigt klart ännu.

Hon började arbeta som lärare vid Lillerud i våras, tidigare fanns endast en lärare inom hundutbildningen, nu är de två. Men ingen av dem arbetar heltid med enbart hundutbildning.

Under måndagen startade arbetet med att bygga om ett befintligt garage till hunddagis. Enligt planerna ska detta vara klart i mars.

– Vi behåller stommen men det ska isoleras, fönster ska sättas in och det ska dras in vatten. Det är ett omfattande arbete.

När hunddagiset står klart kan eleverna få större möjlighet att skaffa kunskaper om hund, till exempel beteenden, hundens språk och pälsvård. En träningshall ingår också i planerna där eleverna kan träna och aktivera hundarna inomhus.

Det kommer att finnas plats för 25-30 hundar på Lilleruds hunddagis.
Det kommer att finnas plats för 25-30 hundar på Lilleruds hunddagis. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En del som arbetar på Lillerud i dag har sina hundar med på jobbet men det är bara hundlärarna som använder sina hundar i undervisningen. De hundar som kommer att ta plats på hunddagiset kommer att ingå i undervisningen, bland annat genom elevernas praktik. Detta innebär att priset antagligen kommer att ligga lite lägre än vid ett traditionellt hunddagis.

– Det kommer inte att vara någon avancerad dressyr utan mer allmänt om hundars beteende och problemlösningar, säger Anita Axelsson

Artikeltaggar

HundKarlstads kommunLillerudLillerudsgymnasietNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.