Hoppa till huvudinnehållet

Grönt och hållbart i ny stor stadsdel

Publicerad:
Skiss över området kring Välsviken.
Skiss över området kring Välsviken. Foto: Skiss: Karlstads kommun

Omkring 2 000 nya bostäder i ett område lika stort som centrala Karlstad, från Kvarnberget i väst till Norrstrand och Tormestad i öst...

Närhet och hållbarhet är ledord när Karlstads kommun planerar för hur Välsviken ska växa fram till en ny stadsdel.

Detta är något av innehållet i den fördjupade översiktsplan som kommunfullmäktige antagit. Målet är att skapa en levande och attraktiv stadsdel med bland annat handel, industri, kontor, bostäder, natur, friluftsliv och kulturmiljö.

Levande stadsdel

De centrala delarna av Välsviken kommer främst att användas för handel och verksamheter medan bostäder föreslås främst i områdets östra och västra delar. Inom bostadsområdena planeras ytor för skola, barnomsorg, lekplatser och parker.

Bostäderna ska kunna ha olika former såsom eget ägande, bostadsrätt och hyresrätt.

Planen är att området ska ha en grön prägel genom att Trollkoneberget och Rävberget bevaras. Den skogsmark som finns ses som en värdefull utgångspunkt och de naturliga förutsättningarna ska tas tillvara när bebyggelsen planeras.

– Vi lägger stor vikt vid att ha bra kommunikationer. Det blir lätt att cykla, bra bussförbindelser och nära till tåget med tågstationen i Välsviken, säger stadsbyggnadsplanerare Karolina Norlin.

Alstersnäset är ett område som kan användas för att skapa ett naturligt besöksmål och bebyggelse bör inte placeras närmare leden än 50 meter.

– Här går redan vandringsleden Frödingleden och det skulle gå att utveckla mycket mer för att Karlstadsbor och besökare ska hitta hit. Det kanske kan finnas kulturrum, bryggor, övernattning i form av trädhotell eller annan typ av naturturism, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Vidare avsätts ytor för utveckling kring järnvägen.

För den första delen, Södra Kroppkärr, finns redan en detaljplan klar. Nästa steg blir att detaljplaner för andra delar av området tas fram. Arbetet startar med kontor och handel längs E 18 och befintliga trafikleder innan det tas fram detaljplaner för bostäder.

– Det här är ett långsiktigt arbete så det kommer att ta tid innan hela planen har blivit verklighet. Om 20 år skulle jag uppskatta att allt kan vara utbyggt, säger Karolina Norlin.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerErik NilssonNyheterÖversiktsplanVälsvikens handelsplats

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.