Hoppa till huvudinnehållet

Kultur och miljö i fokus när Globala Karlstad invigs

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Fotografen Izla Bethdavid Boltenas utställning lyfter frågor om jämställdhet, normer och vad det innebär att vara pappa.
Fotografen Izla Bethdavid Boltenas utställning lyfter frågor om jämställdhet, normer och vad det innebär att vara pappa. Foto: Izla Bethdavid Boltenas

I samband med invigningen av Globala Karlstad kommer Rådhusets fasad att förvandlas till en stor bioduk.

– Vi kommer att visa en film om de globala målen och vad jag vet har det här bara gjorts på FN-skrapan tidigare, säger Mia Marklund som är internationell strateg på Karlstad kommun.

Globala mål

Filmen har tagits fram av kommunen med stöd från biståndsmyndigheten Sida.

– Vi har gjort en film som visar de globala mål som vi jobbar med lite extra lokalt. Det är en väldigt fin film som jag hoppas kommer att beröra och att det kommer att kännas att det här är viktigt och något bra.

Globala Karlstad är något Karlstad kommun gör tillsammans med Sida, i år är dock sista året som myndigheten är med. Men Mia Marklund hoppas på en fortsättning.

– Jag vet inte hur det kommer att tas i form nästa år men jag hoppas att vår politik och ledning tycker att det är så viktig att vi fortsätter att vara en global kommun.

Under invigningen ikväll på Stora torget kommer filmen att ha premiär. Den kommer att visas under kvällstid fram till och med söndag.

Zambian dads

På Värmlands Museum är det invigning av fotoutställningen Zambian Dads, som också är ett samarbete med Sida. Den skildrar pappor i Zambia som valt att ta en aktiv föräldraroll och är även ett svar på svenske fotografen Johan Bävmans utställning "Swedish Dads".

Fotografen Izla Bethdavid Boltenas utställning lyfter frågor om jämställdhet, normer och vad det innebär att vara pappa.

– Det är en jättespännande utställning. Det är fina bilder som handlar om olika pappor med olika berättelser som illustrerar föräldrarollen och papparollen i ett land som Zambia, säger Mia Marklund.

Utställningen är gratis och kommer att visas under en månad.

Artikeltaggar

JämställdhetKarlstadNöje/KulturSidaStora torgetUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.