Fyra spännande deckare

Litteratur
PUBLICERAD:

Ibland grips jag av deckarfrossa och vill bara lustläsa! Här redovisas det senaste frosseriet.

När alla klockor stannat av Ninni Schulman. Förlag: Forum

Ninni Schulman har kommit med bok nummer sex i Hagforsserien, När alla klockor stannat, och det är roligt att återse huvudpersonerna som vi redan lärt känna i de tidigare delarna, journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Huvudtemat i boken är mycket aktuellt men ska inte avslöjas här. Ninni skriver väl, språket flyter lätt och vardagsliv på landsbygden trovärdigt fångat. Det är nutid i Sverige. Vad Ninni också gestaltar, kanske oavsiktligt, är en uppgivenhet hos sina huvudpersoner som kanske betyder att det är dags att sätta punkt för denna serie och börja på ny kula. Vi vet ju att hon kan. Hennes förra bok var en fristående, gastkramande thriller som jag knappt vågade läsa färdigt. Innan dess måste vi bara får veta hur det går för Magdalena som är djupt deprimerad när boken slutar.

Nattspår av Karin Aspenström. Förlag: Lind & Co

En ny bekantskap är Karin Aspenström, numera bosatt i Dejetrakten. Spänningsromanen Nattspår är hennes femte bok och jag slukade den i ett svep. Här blandas genrerna skräck, fantasy, thriller och kärleksroman på ett suggestivt sätt. Den kände författaren Kaj Lomme flyr till ett fallfärdigt ruckel i Värmland sedan han fått en flod av hotfulla mejl på sociala media. Han ångrar snart sitt impulsköp. Det är vinter, det drar i huset, han känner sig isolerad och visst är det någon som skymtar i mörkret på andra våningen när han omtöcknad smyger sig upp! Däruppe hittar han en dag en teckning av en ung kvinna i profil. Vem kan det vara? Gåtan nystas upp av den erfarne författaren Lomme allt eftersom han blir med bekant med trakten och dess invånare. Historien berättas omväxlande i nutid och dåtid. Det är lättläst, välskrivet och den värmländska miljön längs Klarälvdalen känns självupplevd.

En cirkel av sten av Elly Griffiths. Översättning av Carla Wiberg. Förlag: Forum

Brittiska Elly Griffiths har kommit med den elfte boken i serien om arkeologen Ruth Galloway och poliskommissarien Harry Nelson, En cirkel av sten. Den är lika välskriven, spännande och humoristisk som de tidigare men det är inte deckarintrigen som fångar mig i första hand utan relationen mellan huvudpersonerna. Hur ska författaren lösa dilemmat med kärleken mellan de två? Nelson är ju gift sedan många år och nybliven pappa. Är det någon idé för Ruth att vänta på honom?

Efter skandalen av Sarah Vaughan. Översättning av Molle Kanmert Sjölander. Förlag: Albert Bonniers

Den allra bästa boken i detta deckarfrosseri är utan tvivel Sarah Vaughans Efter skandalen. Äktenskapsdrama och rättegångsthriller står det på baksidestexten. Parlamentsledamoten James Whitehouse anklagas av en ung medarbetare för våldtäkt. Det blir skandalrubriker i dagspressen och den välbärgade familjeidyllen Whitehouse skakas i grunden. Brottmålsadvokaten Kate Woodcroft åtar sig att vara målsägandes advokat. Hon tror bergfast att James Whitehouse är skyldig och hon har starka personliga skäl för det. Det blir en gastkramande rättegång. Boken ger en skrämmande insyn i det universitetsliv med överklassprivilegier och ovanor som fortfarande existerar i det engelska samhället. En eloge till översättaren!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.