Hör du hjärnans eget sus?

Krönikor
PUBLICERAD:
Erika Bergkvist finner ro i skogens tystnad.
Foto: Joachim Lagercrantz

Tyst. Tänker du på tystnad? Har du någonsin helt tyst runt dig? Ser du till att få in tystnad i ditt liv?

När jag var som mest sjuk i utmattningsdepression älskade jag att vara i skogen, långt från motorvägar, andra människor och smarta telefoner. Allt annat än skogen och dess tystnad stressade mig. Jag mådde dåligt av att vara där det fanns ljud, vilket ju var överallt. Det finns självklart ljud i skogen också men de överraskar inte, är inte ihållande och skogens ljud lugnar istället för att få min kropp att vilja fly och fäkta.

De där naturliga ljuden som torra löv ger ifrån sig när man trampar på dem, kvittret från fåglar, suset i träden och skvalpet på Vänerns strand, lugnade mig och gjorde mina stressymptom, både de psykiska och fysiska mindre framträdande. Naturen fungerade som ett sätt för mig att gå tillbaka till grundinställningarna av kroppen, hur konstigt det än låter. I Japan har “skogsbad” blivit en grej, där läkare kan ordinera någon att gå ut i skogen som medicin. Tystnad hjälper nämligen till att lindra stress och gör så att hjärnan får en chans till att ladda om de delar som styr till exempel problemlösning och beslutsfattning. Dessutom kan tystnad göra så att tankarna får flöda fritt vilket gör oss mer empatiska och förmögna att reflektera över våra liv.

Tystnad är viktigt för oss. Vi har behov av att inte hela tiden omges av saker som låter, pratar eller underhåller oss. När vi är hemma hör vi brummande läten från hushållsmaskiner, grannen renoverar och bilar kör förbi ute på gatan. På jobbet plingar telefoner och datorer, kollegor pratar oavbrutet, strömmen av mejl tar aldrig slut och någonstans står en radio och går. Det är ett ständigt brus var vi än befinner oss. När hade du senast helt tyst runt omkring dig? Så tyst att du hörde hjärnans eget sus. Även om vi inte tänker på ljuden så finns de där hela tiden och det verkar som att vi inte kan ha tyst runt oss för då blir vi lite nervösa. Bäst att jag sätter i lurarna och lyssnar på en podd, tänker vi när lugnet lägger sig. Ljuden tar liksom aldrig slut. Och något annat som inte tar slut, är det arbete vår hjärna måste göra för att bearbeta allt som kommer vår väg.

Det är inte konstigt att vi är stressade och utmattade idag. Hela tiden får hjärnan stimulans, även när den inte vill ha den. Hela tiden distraheras vi, avbryts och tappar fokus. Det sliter på en redan överbelastad hjärna. Det kanske är dags att vi återinför tystnad i vardagen igen.