Konstdagböcker visar känslor

Publicerad:
Mathilde Gautier uttrycker sina känslor genom konstdagböckerna och ska hålla kurser på Medborgarskolan. Foto: Britta Staake

Uttryck. En dålig dag är färgerna dystra, när ilskan kokar över exploderar tonerna och när Mathilde Gautier är lycklig syns det i hennes konstdagbok.

– Det är en teknik från Canada, ett sätt att bearbeta sina känslor.

Mathilde Gautier flyttade från Paris till Karlstad 2017 då hennes man fick jobb vid Karlstads universitet. I Paris hade hon doktorerat inom konstvetenskap och undervisat i konst. Men hon betonar att hon inte är konstnär.

– Jag började men konstdagböckerna för fem år sedan. Innan dess målade jag på papper. Det gör jag även nu.

Hon visar konstdagböckerna där hon innan flytten till Sverige uttryckte sin oro över att komma till ett nytt land. Här kan man skönja hennes tankar men sedan blir färgerna gladare.

Använder symboler

Chakra kallar Mathilde Gautier den här målningen ur en konstdagbok.
Chakra kallar Mathilde Gautier den här målningen ur en konstdagbok. Foto: Mathilde Gautier

– Jag trivs jättebra i Sverige. Varje bild symboliserar något, till exempel skogen dit jag ofta går för att tycka om mig själv. Eller en dörr som kan vara öppen eller stängd.

I konstdagböckerna uttrycker hon sig med måleri, collage, tyg, papper och ibland dotterns leksaker. Hon använder också citat från konstnärer och andra som hon vill återge. I dagsläget studerar Mathilde Gautier svenska och den 30 september startar hon kurser på Medborgarskolan. Den ena är för barn, sex-åtta år, och den andra för vuxna.

Den här målningen är inte från någon konstdagbok utan en "vanlig" målning.
Den här målningen är inte från någon konstdagbok utan en "vanlig" målning. Foto: Mathilde Gautier

– Barnkursen är för att få barn att upptäcka konsten. Vi kommer att arbeta med kroppen och testa olika tekniker. Vi ska prata om olika konstnärer, bland andra Niki de Saint Phalle. Hon jobbar mycket med kroppen med budskapet att alla kroppar är fina.

Mathilde Gautier berättar att hon och hennes dotter använder konstdagböcker.

– Vi sitter tillsammans, hon gör sin dag och jag min. Vi diskuterar, det är jätteintressant. Ibland kan det vara lättare att visa en bild än att prata.

Réfléchir heter den här målningen och visst syns det att hon var glad när den skapades?
Réfléchir heter den här målningen och visst syns det att hon var glad när den skapades? Foto: Mathilde Gautier

Testar tekniker

Under vuxenkursen får deltagarna göra konstdagböcker och det blir också test av olika tekniker. Eftersom böckerna är ganska små går det lätt att stoppa ned dem i västan och ta upp dem när det blir en stund över.

– Det kan vara lättare att uttrycka känslor via målningar än i skrift. Hur det ser ut beror på betraktaren, det är svackert det som kommer från en själv. Jag använde ofta konstdagböcker på studenterna i Frankrike, det är också ett sätt att minska stress, man får en stund för sig själv.

Artikeltaggar

Då & NuKarlstadKonstNyheterParis

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare